KUALA LUMPUR, 19 Ogos – Lengkap….. Anggota polis dari Jabatan Siasatan Jenayah lengkap dengan berseragam hitam,  bersenjata api dan peralatan keselamatan mengawal keadaan dan keamanan di sekitar ibu negara sepanjang Sukan SEA ke-29 (KL2017) ini.

600 pegawai dan anggota Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman yang ditugaskan dalam Ops Cantas Rimau sempena KL2017.

Kumpulan berkenaan bertugas menjaga keselamatan, lengkap dengan elemen seperti Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (STAFOC), Bahagian Siasatan Jenayah Berat (D9) dan Bahagian Siasatan Jenayah Maksiat, Judi dan Kongsi Gelap (D7).

Mereka dapat dilihat di kawasan tumpuan umum seperti pusat beli-belah, terutama di KLCC, Bukit Bintang, Kuala Lumpur Sentral, Dataran Merdeka serta tempat penginapan atlet dan delegasi asing, selain pusat hiburan.

Timbalan Pengarah JSJ Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, berkata lebih 600 pegawai dan anggotanya bersama kontinjen beberapa negeri terbabit dalam tiga fasa Ops Cantas Rimau sejak 7 Ogos lalu hingga 31 Ogos ini.

Objektif utama kami adalah membendung jenayah selain mewujudkan perasaan selamat dalam kalangan rakyat Malaysia, peserta Sukan SEA dan pelancong dalam ketiga-tiga fasa yang sudah dirancang.

“Fokus kami tertumpu kepada sasaran khas yang sudah dikenal pasti terdiri daripada individu dan kumpulan penjenayah jalanan seperti samun dan ragut menerusi Fasa 1 dan 2,” katanya.

Beliau berkata, menerusi Fasa 3 yang bermula semalam, pasukan Ops Cantas Rimau akan fokus kepada rondaan cegah jenayah.

“Kami akan bertindak sebagai salah satu pasukan tindakan khas sekiranya berlaku sebarang kejadian jenayah di kawasan acara sukan, tempat tumpuan ramai dan lokasi penginapan peserta KL2017,” katanya.

Sekitar KL Sentral dan pusat beli-belah Pavilion Bukit Bintang mendapati rondaan dan kawalan dilakukan antara empat hingga lima pegawai dan anggota lengkap bersenjata dalam setiap kumpulan. – WD MY