PUTRAJAYA, 27 Jan – Penuhkan Syarat…… Kerajaan yakin dapat memenuhi semua syarat ditetapkan bagi Program Pengecualian Visa Amerika Syarikat (AS) menjelang September 2018, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid berkata, buat masa ini satu syarat sahaja belum dapat dipenuhi iaitu penolakan visa kurang daripada tiga peratus.

“Jabatan Negara AS menetapkan tahap tiga peratus bagi memenuhi syarat penolakan visa, namun ketika ini Malaysia baru mencapai tahap 3.7 peratus, jadi tinggal hanya 0.7 peratus sahaja lagi untuk memenuhinya.

“Syarat yang perlu dipenuhi hanya membabitkan aspek teknikal bagi prosedur ditetapkan dan bukan soal keselamatan, jadi kita optimis program ini dapat diteruskan dan syarat yang ditetapkan dapat diiktiraf pentadbiran baharu AS menjelang September 2018,” katanya.

Timbalan Perdana Menteri berkata demikian pada sidang media selepas menerima kunjungan hormat bakal Duta Besar Amerika Syarikat (AS) ke Malaysia, Kamala Shirin Lakhdhir dan Majlis Pemakaian Pangkat Kehormat Jabatan Sukarelawan Malaysia di sini hari ini.

Ahmad Zahid berkata, beliau juga yakin Lakhdhir akan menyampaikan mesej jelas Malaysia kepada Washington berkaitan soal pencegahan dan membanteras keganasan.

“Kita berharap segala soal yang dibincangkan dengan kepimpinan terdahulu juga dapat diteruskan termasuk juga dalam soal memerangi keganasan,” katanya. – WD MY