BEIJING, 13 Jan – Bidas….. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi membidas Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mendakwa pelabur China ‘merompak’ peluang pelaburan syarikat tempatan, melalui kemasukan pelaburan langsung asing (FDI) secara besar-besaran ke Malaysia.

 “Kenapa dulu bila Jepun mengetuai FDI, tak kata orang Jepun ‘rompak’ peluang pelaburan tempatan?

“Bagaimana dengan pelabur Korea, pada satu ketika pelabur terbesar di Malaysia?

“Begitu juga pelabur Singapura, pelabur terbesar di Malaysia, adakah mereka datang ke Malaysia untuk ‘merompak’ peluang pelabur tempatan?.”

Ahmad Zahid berkata demikian bagi menjawab dakwaan Pengerusi Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu baru-baru ini bahawa masyarakat Melayu dan Cina tidak mengalu-alukan kedatangan pelabur dari China kerana bimbang periuk nasi mereka akan terancam.

Sehubungan itu, Ahmad Zahid meminta semua pihak terutama pembangkang supaya mengetepikan perbezaan pandangan dalam tafsiran seperti isu ekonomi, bagi kepentingan pertumbuhan ekonomi negara yang banyak bergantung kepada jumlah FDI.

“Pelabur tempatan terus diberi keutamaan tetapi kemungkinan kemampuan mereka agak terhad terutama dalam menyuntik modal teknologi baharu.

Kita memerlukan pelabur luar yang bukan saja membiayai modal, malah pemindahan teknologi dan pengetahuan, selain mendirikan kilang untuk pengeluaran produk kegunaan tempatan dan eksport,” katanya. – WD MY