KUCHING, 11 Jan – Meninggal Dunia…. Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem meninggal dunia pada pukul 1.20 tengah hari tadi.

Beliau menghembuskan nafas terakhir di Hospital IJN Samarahan.

Sementara itu, Kerajaan Sarawak mengumumkan tempoh berkabung tujuh hari bermula esok sebagai menghormati kematian Ketua Menteri.

TIMBALAN Ketua Menteri, Datuk Abang Johari Abang Openg.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Abang Johari Abang Openg, berkata sepanjang tempoh itu, bendera negeri akan dikibarkan separuh tiang, manakala semua acara rasmi ditangguhkan.

Seiring kedudukannya Allahyarham sebagai pemimpin yang banyak berjasa, beliau berkata, majlis pengebumian negeri akan diadakan esok.

“Jenazah Tan Sri Adenan akan dibawa dari kediamannya di Damai Jaya, Santubong ke Masjid Jamek Negeri, Petra Jaya untuk majlis penghormatan terakhir oleh rakyat dan kenamaan pada jam 10.30 pagi.

“Jenazah akan disembahyangkan sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Samariang, Petra Jaya selepas solat Zuhur,” katanya pada sidang media di sini.

Abang Johari turut menyifatkan kematian Adenan sebagai kehilangan besar kepada negeri dan negara, lebih-lebih lagi Allahyarham sarat dengan pengalaman.

“Allahyarham mengamalkan konsep kesederhanaan tetapi tegas memperjuangkan prinsipnya. Sarawak ada dalam jiwanya manakala Allahyarham adalah pemimpin yang amat dekat di hati rakyat,” katanya. – WD MY