ALOR SETAR, 11 Sept – Mangkat…. Sultan Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah, Kedah mangkat pada usia 89 tahun.

Sultan Kedah Sultan Abdul Halim, meninggal pada jam 2.30 petang.

Sultan Abdul Halim membuat sejarah apabila beliau menjadi Agong untuk kali kedua pada tahun 2012 selepas dipasang pada kali pertama pada tahun 1970.

Tuanku Abdul Halim mengakhiri jawatannya sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada Disember lalu dan digantikan oleh pemerintah Kelantan, Sultan Muhammad V.

Seorang pegawai dari pejabat MB Kedah berkata, Menteri Besar Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipa dimaklumkan tentang kematian Sultan sebaik sahaja tiba di lapangan terbang di Alor Star dari Kuala Lumpur kira-kira jam 2.40 petang.


Tuanku Abdul Halim dilahirkan pada 28 November 1927. Pada 14 Julai 1958, beliau menaiki takhta Kedah selepas kematian bapanya, Sultan Badlishah ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Beliau telah dipasang sebagai Sultan Kedah pada 20 Feb, 1959.

Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Titi Gajah dan kemudian pergi ke Kolej Sultan Abdul Hamid di Alor Setar.

Pada tahun 1952, ketika beliau adalah Raja Muda Kedah, Tuanku Abdul Halim menghadiri Kolej Wadham, Oxford, London, menamatkan pengajian sains sosial dan pentadbiran awam.

Tuanku Abdul Halim berkahwin Tuanku Hajah Bahiyah Tuanku Abdul Rahman pada 10 Mac 1956, dan mereka diberkati dengan tiga puteri, Tunku Soraya, Tunku Salina dan Tunku Puteri Intan Safinaz. Tunku Salina sudah meninggal dunia.

Sultanah Bahiyah meninggal dunia pada tahun 2003. Tuanku Abdul Halim berkahwin dengan Che Puan Hajah Haminah Hamidun pada 25 Disember 1975, dan Kebawah Duli Yang Maha Mulia telah diisytiharkan Sultanah Kedah baru pada 9 Januari 2004, dengan gelaran Tuanku Sultanah Hajah Haminah. – WD MY