WASHINGTON/BEIJING : 11 Mei – DAGANG….Amerika Syarikat (AS) meningkatkan perang tarif dengan China dengan menaikkan levi terhadap barangan China bernilai AS$200 bilion di tengah-tengah rundingan terakhir untuk menyelamatkan perjanjian perdagangan berkenaan, dengan Presiden Donald Trump membayangkan rundingan itu mungkin akan berlanjutan melewati minggu ini.

Dalam siri tweet pada awal Jumaat, Trump mempertahankan keputusannya untuk menaikkan tarif, dengan menyatakan tiada keperluan untuk tergesa-gesa memuktamadkan perjanjian itu dan ekonomi AS diramal meraih sokongan oleh peningkatan levi berbanding rundingan awal.

Walaupun Beijing mengancam untuk tindakan balas, perunding bersetuju untuk kekal di meja rundingan di Washington untuk hari kedua, dengan harapan perjanjian berkenaan akan menghapuskan ancaman besar kepada ekonomi global.

Trump yang menggunapakai dasar perlindungan sebagai sebahagian daripada agenda “Amerika Diutamakan”, mengeluarkan arahan supaya menaikkan tarif dengan menyatakan China “memungkiri janji” dengan menafikan komitmen awal yang dilakukan ketika rundingan.

Sementara itu, Kementerian Perdagangan China berkata, ia akan mengambil tindakan balas tanpa mengulas lanjut.

Naib Perdana Menteri, Liu He, Wakil Perdagangan AS, Robert Lighthizer dan Setiausaha Perbendaharaan AS, Steven Mnuchin mengadakan perbincangan selama 90 minit semalam dan dijangka diteruskan Jumaat dalam usaha menyelamatkan perjanjian yang mampu mengakhiri perang perdagangan yang berlaku selama 10 bulan antara dua ekonomi terbesar di dunia itu.

Kementerian Perdagangan berkata, rundingan akan diteruskan dan berharap AS akan berusaha bersama dan menyelesaikan pertikaian menerusi kerjasama dan rundingan.

Dengan rundingan sedang berjalan, Perlindungan Sempadan dan Kastam AS mengenakan duti 25 peratus terhadap lebih 5,700 kategori produk yang diimport dari China selepas jam 12:01 pagi (0401 GMT) pada Jumaat.

Kargo Seaborne dihantar dari China sebelum tengah malam tidak tertakluk kepada cukai baharu selagi ia tiba di AS sebelum 1 Jun. Kargo berkenaan akan dikenakan kadar sedia ada 10 peratus.

“Kelewatan ini mungkin mewujudkan jendela tidak rasmi di mana AS dan China boleh terus berunding,” kata bank pelaburan Goldman Sachs dalam nota, sambil menambah bahawa ia adalah “tanda agak positif” bahawa perbincangan berterusan.

Trump memberi pengimport AS notis kurang daripada lima hari mengenai keputusannya untuk menaikkan kadar pada kategori barang bernilai AS$200 bilion, yang kini sepadan dengan kadar pada kategori jentera dan teknologi China sebelum ini yang bernilai AS$50 bilion.

Beliau juga mengancam untuk mengenakan tarif baru tidak lama lagi. – WD MY