KUALA LUMPUR, 20 Okt – TEATER…… Pementasan Teater sulung anjuran Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bertajuk ‘Bahara Emas’ yang memuatkan mesej antirasuah untuk kali pertama di hadapan lebih 200 penonton di Auditorium Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) malam tadi.

Tayangan hingga 22 Oktober ini berkisar mengenai kisah pada era pemerintahan Sultan Melaka kelapan Sultan Mahmud Syah, yang menampilkan elemen seperti rasuah, hasad dengki dan fitnah yang berlaku pada zaman itu.

Teater arahan Dekan Fakulti Teater Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara), Rosminah Tahir berdurasi kira-kira dua jam itu membariskan hampir 50 pelakon antaranya Datuk Jalaluddin Hassan, Esma Daniel, Farahdhiya, Nor Zizi Zulkifli, Izzue Islam dan Mubarak Majid.

Penerbitnya Siti Rohayah Attan berharap pementasan itu mendapat tempat di hati masyarakat memandangkan ia membawa mesej bermanfaat ke arah melahirkan masyarakat tanpa rasuah di negara ini.

“Saya harap teater ini dapat dipentaskan di lokasi berprestij seperti Istana Budaya yang mampu memuatkan lebih ramai penonton,” katanya.

Bahara Emas mendapat sentuhan pemuzik tersohor tanah air, Datuk Suhaimi Mohd Zain atau lebih dikenali sebagai Pak Ngah.

Dipentaskan sempena sambutan 50 tahun SPRM, teater itu adalah hasil kerjasama Ctra Production, DBP, Istana Budaya dan Aswara. Masuk adalah percuma. – WD MY