PETALING JAYA, 21 Nov – SERANGAN…. Surau di Damansara Damai terselamat apabila satu bom petrol (molotov cocktail) yang dicampakkan ke dalam kawasan surau ketika mereka sedang menunaikan solat Subuh, tidak meletup.

Kejadian disedari pada jam 6.15 pagi selepas oleh salah seorang dari 20 jemaah Surau Al-Huda, yang baru selesai menunaikan solat Subuh, melihat kesan terbakar pada pintu masuk surau berkenaan.

Ahli Jawatankuasa Surau berkenaan yang enggan dikenali berkata, dia kemudian memanggil jemaah lain untuk membantu memadamkan kebakaran akibat bom petrol yang dicampakkan itu.

“Kami bernasib baik kerana botol arak mengandungi minyak tanah dan kain bersumbu yang diubahsuai menjadi bom petrol tidak meletup.

“Bayangkan kalau betul-betul letupan terjadi mungkin akan mengakibatkan kecederaan atau kematian,” katanya.

Katanya berdasarkan maklumat dari saksi, terdapat kelibat dua lelaki yang dipercayai berada di luar kawasan surau semasa kejadian berlaku dan membaling bom petrol berkenaan, namun botol itu tidak pecah.

“Pada masa ini kami sudah maklumkan semua maklumat yang ada kepada pihak polis untuk siasatan lanjut,” katanya.

Dia juga tidak tahu sekiranya kejadian berkenaan mempunyai kaitan dengan masalah penduduk berhubung pembinaan sebuah kuil di Jalan PJU10/1F.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohd Zani Che Din, berkata pihaknya mengesahkan kejadian berkenaan dan siasatan lanjut sedang dilakukan.

“Pada masa ini kita masih meneliti laporan oleh saksi dan jemaah surau berkenaan dan mengklasifikasikan kes berkenaan mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan atas kesalahan khianat dengan api,” katanya. – WD MY