KUALA LUMPUR, APRIL 25:BN…Barisan Nasional (BN) akan terus memastikan martabat wanita Malaysia akan terus diperjuangkan.

Perdana Menteri, datuk Seri Najib Tun Razak membuat kejutan apabila muncul pada majlis Wanita Ratu Hati Negaraku di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

“Saya cuma hendak katakan bagi pihak kerajaan BN apa saja terkandung dalam manifesto BN untuk Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) menunjukkan wanita bukan sahaja ratu hati negara tapi tiang tunjang negara,” katanya lagi.

Jelas Perdana Menteri, BN akan pastikan wanita Malaysia dapat memainkan peranan yang lebih bermakna sebagai ibu, isteri dan wanita bekerjaya.

Dalam manifesto BN yang diumumkan Najib baru-baru ini, sebanyak 74 daripada 364 inisiatif adalah mengenai dan berkaitan dengan wanita, termasuk 25 pengisian khusus untuk kaum hawa.

Antaranya, dalam akujanji tersebut, BN komited memastikan 30 peratus representasi wanita di Dewan Negara melalui pindaan Perlembagaan.

“BN akan pastikan lebih ramai wanita berpeluang naik pangkat, kemudahan untuk usahawan wanita mencari rezeki dan peluang untuk wanita menjadi pemimpin,” katanya lagi.

Majlis itu turut dihadiri isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Majlis Wanita Ratu Hati Negaraku bertujuan menzahirkan inisiatif dalam Manifesto BN PRU14 yang menyentuh wanita dan merupakan majlis penggulungan mengenai kepentingan wanita dalam manifesto tersebut.

Pada majlis yang bertemakan Wanita Bahagia, Wanita Berjaya itu,Ketua Wanita BN Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil memperjelas perancangan BN untuk memperkasakan dan memartabatkan wanita Malaysia.

Berdasarkan data, hampir 50 peratus atau 15.3 juta daripada 31.7 juta penduduk Malaysia adalah perempuan.

Perdana Menteri ketika mengumumkan manifesto BN pada 7 April lepas menggariskan 14 teras utama yang bermula dengan fokus kepada golongan wanita dan kaum ibu memandangkan tahun 2018, diisytiharkan sebagai Tahun Memperkasa Wanita.-MY WD