PETALING JAYA, 29 OGOS – LAIN….Menteri Pembangunan Usahawan, Mohd Redzuan Yusof berkata bukan beliau tetapi orang lain yang menulis hantaran di Facebook untuk memperlekeh seorang wartawan Cina yang dikatakan tidak tahu mengenai perlembagaan.

Ketika ditanya mengenai hantaran di laman Facebook beliau pada sidang akhbar di Petaling Jaya semalam, Redzuan mencelah dan berkata:

“Saya fikir, no no no, saya fikir tidak ada perkara seperti wartawan Cina, tu orang yang tulis”.

Beliau bagaimanapun tidak menjelaskan siapakah ‘orang’ yang dimaksudkan.

Iklan

Minggu lalu, Redzuan menyiarkan rakaman video percakapannya dengan seorang wartawan Malaysiakini di laman Facebook peribadi dan Facebook rasminya mengenai perlembagaan.

Di laman rasminya, video dari portal berita Malaysia Gazeete dimuat naik dengan kapsyen “‘Menteri terkejut’ ada wartawan bangsa Cina tak tahu perlembagaan”.

Sementara itu, di laman Facebook peribadinya, tulisan itu disunting menjadi “Pak Wan terkejut ada wartawan bangsa Cina tak tahu Rukun Negara”.

Kedua-dua video itu bagaimanapun telah dipadamkan hari ini.

Dalam video yang dirakam pada 19 Ogos lalu, seorang wartawan Malaysiakini bertanya Redzuan mengenai dakwaannya sebelum itu bahawa orang Melayu terlalu berkompromi mengikut kehendak rasis.

“Melayu di Malaysia sangat akomodatif. Pelbagai bangsa kena belajar perlembagaan. Apa perlembagaan kita?” beliau menjawab sebelum tumpuannya beralih kepada wartawan berkenaan.

“Saya nak tanya saudari, apa perlembagaan kita, apa Rukun Negara kita? Tahu tak?” soalnya.

Wartawan itu kemudian berkata “tahu” sebanyak tiga kali sebelum Redzuan serta-merta berpaling dan berkata “hah tak tahu”.

Pada sidang akhbar semalam, Redzuan menjelaskan beliau menyoal wartawan Cina itu mengenai Perlembagaan Persekutuan kerana sekiranya dia faham maka dia ‘tidak perlu membangkitkan isu berkaitan kaum’.

Redzuan juga berkata bahawa jika seseorang itu tahu mengenai “Bangsa Malaysia”, Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara, maka isu-isu perkauman tidak akan timbul.

“Rasis ni kita tahu, to me, kita kena perlihatkan apa dia bangsa Malaysia.

“Saya nak tanya saudari, anda kaum Melayu, berbangsa Malaysia kan, anda faham perlembagaan kan (dan) faham Rukun Negara. Kalau itu yang kita terangkan kepada semua masyarakat tentang apa tu bangsa Malaysia, isu perkauman tak timbul,” katanya pada sidang akhbar berkenaan.

Tidak jelas apa yang dimaksudkan dengan ‘Bangsa Malaysia’ yang menurut Redzuan dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Perlembagaan Persekutuan tidak menyebut mengenai ‘Bangsa Malaysia’ dan hanya terdapat takrifan mengenai orang Melayu.

Redzuan berkata, pemimpin politik dan ketua-ketua jabatan kerajaan perlu memastikan orang ramai tahu mengenai ‘Bangsa Malaysia’.

Menteri itu juga berkata beliau akan terus mencadangkan kepada kerajaan agar memperhalusi undang-undang sedia ada bagi melibatkan hukuman tertentu kepada sesiapa yang tidak mengikut perlembagaan.

“Kita perlu jujur ‚Äč‚Äčkepada diri kita sendiri, untuk membawa identiti Bangsa Malaysia, tetapi mereka sendiri tidak menjunjung Bangsa Malaysia ikut perlembagaan,” katanya. – WD MY