KUALA LUMPUR, 22 Mac – GAJI MINIMA….. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mencadangkan gaji minima tenaga kerja mahir tempatan diletakkan pada RM3,500 sebulan.

Katanya ini bagi menyamai gaji minima yang kini dibayar kepada pekerja mahir asing yang bekerja di Malaysia, selain sebagai usaha untuk menggalak lebih ramai anak muda menceburi jurusan Latihan dan Pendidikan Teknikal dan Vokasional (TVET) .

“Tentunya kita mesti menaikkan kadar gaji minima pekerja mahir ini sekurang-kurangnya menyamai gaji yang ditawarkan kepada pekerja mahir daripada luar negara,” katanya.

Ahmad Zahid berkata di sidang media hari ini.

Beliau juga mensasarkan kadar gaji minima itu akan meningkat kepada RM5,000 sebulan menjelang 2030.

Ahmad Zahid berkata gaji minimum yang ditawarkan kepada pekerja mahir tempatan sekarang adalah sekitar RM1,200.

“Kenapa kita ambil pekerja luar berkemahiran (gaji minimum) RM3,500. Itu dasarkan. Bagi saya ini tidak adil.

“Itulah sebab saya menawarkan diri mempengerusi dan menyelaras Majlis TVET Malaysia kerana saya mahu melihat produk TVET Malaysia mendapat gaji minimum yang lebih tinggi,” katanya.

Katanya kebanyakkan pekerja mahir asing yang bekerja di Malaysia adalah dari China dan Indonesia yang terlibat dalam bidang pembinaan.

Timbalan Perdana Menteri juga mengarahkan Kementerian Sumber Manusia yang berperanan sebagai koordinator program TVET Malaysia supaya menyediakan kertas memorandum kepada Jemaah Menteri untuk penubuhan Majlis TVET Malaysia.

Ia antara lain perlu usaha menyelaras semua pengiktirafan kepada bidang kemahiran yang kini diberikan pelbagai pihak di bawah badan pengiktirafan Agensi Kelayakan Malaysia, katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Ahmad Zahid juga menekankan pentingnya diwujudkan kerangka kemajuan kerjaya untuk graduan TVET termasuk peluang melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi supaya mereka bukan sahaja mempunyai kelebihan pengalaman teknikal malah kertas kelayakan professional yang membolehkan mereka mencapai kejayaan lebih tinggi.

Katanya, ia juga selaras dengan komitmen kerajaan untuk mencapai 43 peratus pekerja mahir menjelang tahun 2030.

“Salah satu indikator menjadi negara maju berpendapatan tinggi ialah tenaga kerja mahirnya pada kadar 43 peratus. Jumlah pekerja mahir kita sekarang ialah 28 peratus.

“Saya yakin kita akan mencapai sasaran itu lebih awal daripada 2030,” katanya.

Turut hadir Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Richard Riot Jaem, Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh dan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ekspo TVET 2018 yang berlangsung sehingga esok dijangka menarik lebih 10,000 pengunjung. – WD MY