PUTRAJAYA, 19 Julai – Rujukan…… Dasar Keselamatan Negara akan menjadi dasar payung dan rujukan kepada dasar sedia ada berkaitan keselamatan negara termasuk Dasar Keselamatan Dalam Negeri dan Dasar Pertahanan Negara.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata Dasar Keselamatan Negara yang digubal selaras dengan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2016 menetapkan sembilan Nilai Teras Negara yang perlu dipertahankan melalui 20 strategi utama.

Beliau berkata, dasar berkenaan diperkenalkan sebagai dokumen rujukan utama kepada semua agensi Persekutuan dan negeri dalam menggubal dasar sedia ada bagi memastikan negara berupaya mencegah dan menangani pelbagai ancaman keselamatan yang semakin dinamik dan kompleks.

“Ini kerana keselamatan negara Malaysia pada asasnya merujuk kepada suatu situasi bebas daripada ancaman terhadap nilai teras negara, sama ada ia berbentuk ancaman dari dalam mahu pun luar,” katanya ketika berucap melancarkan Buku Dasar Keselamatan Negara di Perdana Putra di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi; Menteri Kabinet; Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa; dan Ketua Pengarah Keselamatan Negara, Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin.

Perdana Menteri juga mahu semua agensi peringkat Persekutuan dan negeri merujuk Dasar Keselamatan Negara dalam penggubalan dasar baharu, selain memastikan dasar sedia ada terutama berkaitan keselamatan negara konsisten dengan dasar baharu itu.

Katanya, sejajar dengan perubahan pantas lanskap keselamatan dunia, kerajaan memutuskan agar Dasar Keselamatan Negara itu akan disemak sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh tiga tahun. – WD MY