CHILE, 13 Jun – Rompak….. Datuk Dr Mohamad Rameez Yahaya dirompak sekumpulan lima penjenayah yang memecah masuk kediamannya di Las Flores Avenue, Las Condes, Chile.

Duta Malaysia di Chile itu berkata pada kejadian jam 11.15 malam semalam (Ahad) waktu tempatan (11.15 pagi Isnin waktu Malaysia).

Lima individu dipercayai warga tempatan memasuki rumah berkenaan sebelum mengikat tangan mangsa, isteri serta lima anak mereka.

Dr Mohamad Rameez yang ditemui media tempatan beberapa jam selepas kejadian, memberitahu dipukul di kepala sebelum tangannya diikat malah, suspek dikatakan turut mengugut untuk memotong telinga isterinya.

POLIS Chile menyiasat di kediaman Duta Malaysia di Chile selepas dipecah masuk sekumpulan individu. Foto Biobiochile.cl.

“Perompak itu mengambil semua barang kemas milik anak dan isteri selain meminta sejumlah wang.

“Jika saya enggan berikan, mereka mengancam untuk membunuh anak-anak saya,” katanya memetik laporan berita itu.

Katanya, kejadian menyebabkan mereka sekeluarga trauma namun bersyukur kerana terselamat.

Sementara itu, polis Chile sudah menyiasat tempat kejadian termasuk mengambil kesan cap jari serta memeriksa kamera litar tertutup (CCTV) di kediaman itu.

Dalam pada itu, sumber Wisma Putra ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan memaklumkan duta dan keluarganya selamat.- WD MY