PASIR GUDANG, 11 Mac – Tidak Terjejas…. Semua Pembangunan Forest City di Gelang Patah, tidak akan terjejas dengan dasar China mengetatkan peraturan pengeluaran dana daripada negara itu.

Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata ini berikutan projek pembangunan itu tidak bergantung kepada pembeli China, sebaliknya terbuka kepada semua pembeli di seluruh dunia.

MOHAMED Khaled pada sidang media selepas merasmikan Mesyuarat Agung PIBG SK Taman Cendana, di Pasir Gudang.

Katanya, kerajaan China mengeluarkan peraturan menyekat pengeluaran dana daripada negara itu dan ia bukan ditunjukkan kepada Forest City sahaja.

“Dasar kerajaan China tidak mahu duit banyak mengalir keluar daripada negara itu dan ia juga membabitkan soal rakyat yang membeli rumah luar daripada China,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Cendana, di sini hari ini.

Mohamed Khaled mengulas mengenai dasar kawalan modal yang dilaksanakan bagi mengekang aliran keluar mata wang yuan.

Sebelum ini Galeri Jualan Forest City di China turut ditutup.

Mohamed Khaled berkata, projek Forest City juga belum disiapkan dan setakat ini tiada pembeli yang berdaftar.

“Forest City itu bukan hanya terhad kepada rakyat China, ia terbuka kepada semua rakyat satu dunia.

“Kalau kita lihat kepada pemasaran yang dibuat oleh Forest City, ia bukan hanya buat di China tetapi juga di Australia, Asia Barat dan Eropah, ” katanya. – WD MY