KUALA LUMPUR, 28 Nov – MANIPULASI…. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu semua ahli politik berhenti mempolitikkan dan memanipulasikan fakta berkaitan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) kerana ia boleh menimbulkan kegelisahan rakyat.

Beliau berkata semua ahli politik dan anggota parlimen seharusnya mengetepikan warna parti dan perbezaan masing-masing serta bersikap rasional dalam membincangkan isu tersebut.

Tegas beliau, pada hakikatnya secara majoriti rakyat telah menerima kesatuan Malaysia dengan baik.

“Malaysia harus hidup bukan sekadar 33 tahun akan datang, apabila kita menghadapi tahun 2050, tetapi Malaysia akan berada sebagai sebuah persekutuan sampai bila-bila.

“Sabah, Sarawak dan Semenanjung berpisah tiada,” kata Ahmad Zahid petang semalam di Lobi Parlimen.

Beliau melancarkan buku ‘Berpisah Tiada’ karya Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia di bangunan Parlimen, yang turut dihadiri anggota Dewan Rakyat.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, mengingatkan ahli politik supaya tidak meracuni pemikiran rakyat dengan harapan meraih undi.

“Kita harus berfikiran terbuka, dan terima hakikat bahawa kuasa rakyat adalah kuasa keramat, serahkan kepada mereka dengan kempen-kempen terbaik.

“Yang baik kita terima yang buruk kita sama-sama ketepikan agar dapat membentuk sebuah negara sebagaimana dihasratkan di dalam buku ‘Berpisah Tiada’ ini, satu hasrat untuk kita mengharmonikan negara kita ini sebagai sebuah negara bangsa yang majmuk dengan pelbagai bangsa, agama dan budaya,” katanya.

Mengenai buku yang ditulis dalam bahasa Melayu itu, Ahmad Zahid berkata sememangnya wujud pelbagai kajian oleh penganalisis sebelum ini mengenai hak Sabah dan Sarawak, namun setiap daripadanya wujud elemen berat sebelah, prasangka dan prejudis.

“Ini adalah kelemahan akademik tetapi buku Berpisah Tiada ini, walaupun tidak berbentuk empirikal dan bukan bertujuan akademik, tetapi dalam pemerhatian saya niat penulisnya adalah untuk membetulkan persepsi prasangka dan kajian-kajian bias (berat sebelah) yang punyai tujuan tertentu. Ini lah kelebihan dalam buku ‘Berpisah Tiada’ ini,” katanya. – WD MY