PUTRAJAYA, 22 Julai – Kementerian Dalam Negeri (KDN) berkata telah menerima jawapan surat tunjuk sebab yang dikeluarkan kepada The Edge Media Group berhubung laporannya mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Menurut Ketua Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran, Hashimah Nik Jaafar berkata, jawapan berkenaan telah diterima dan sedang diteliti.

Seorang lagi pegawai ketika dihubungi Wartadaily MY berkata KDN akan mengeluarkan kenyataan berhubung perkara tersebut dalam waktu terdekat.

KDN pada 1 Jun lalu mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada akhbar bisnes The Edge Financial Daily berhubung laporannya mengenai 1MDB.

Pada Jun lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menegaskan yang pemilik The Edge Media Group, Datuk Tong Kooi Ong patut bertanggungjawab di atas laporan akhbarnya yang tidak betul mengenai 1MDB.

“The Edge dan pemiliknya, Tong Kooi Ong harus bertanggungjawab kerana menerbitkan laporan yang tidak tepat dan betul mengenai apa yang berlaku dalam 1MDB. The Edge sepatutnya mengesahkan dahulu fakta-fakta yang diterimanya sebelum menerbitkannya,” kata Zahid.

Zahid berkata, Sarawak Report merupakan punca maklumat yang tidak betul mengenai 1MDB diperolehi dan fakta tidak betul ini kemudiannya digunakan oleh akhbar The Edge dan beberapa media lain dalam laporan mereka. – Suraya Ahmad (WD MY)

LEAVE A REPLY