JOHOR BAHRU, 16 Mei – Pihak Kementerian Pendidikan perlu memberi perhatian terhadap keluh kesah guru yang memohon berpindah supaya dapat berdekatan dengan keluarga, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid berkata, beliau memahami keluh kesah guru yang terpaksa berjauhan dengan keluarga kerana ia bukan sahaja menjejaskan emosi bahkan produktiviti kerjaya mereka.

“Bagaimana produktiviti akan meningkat kalau kita terpisah emosi dan minda dari keluarga atau orang yang kita kasihi.

“Kepedulian terhadap keperluan guru perlu difahami dan saya yakin, Kementerian Pendidikan dan menterinya ikhlas terhadap perkara ini, “ katanya berucap merasmikan Perayaan Hari Guru Peringkat Kebangsaan Ke-46 2017 di Kompleks Sukan Educity, di sini hari ini.

Ahmad Zahid juga berkata sebagai seorang yang pernah menjadi guru kelas tambahan dan kelas malam serta merupakan anak guru, beliau amat memahami tugas golongan tersebut.

“Kita harus melihat golongan 48.7 peratus guru di bawah 40 tahun ini. Perasaan mereka harus diambil peduli, minda mereka harus difahami, kementerian harus buka mata,” katanya.

Ahmad Zahid berkata ada 22,000 guru ‘duka lara’ memohon pindah tugas mengajar dengan setakat ini 9,000 orang daripadanya sudah ‘dicantumkan’ semula dengan keluarga mereka setakat ini.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid turut menyokong kementerian yang meminta Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mempercepatkan kelulusan menaikkan gred jawatan sebahagian Pengarah Pendidikan Negeri daripada Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) C ke JUSA B.

Bagaimanapun, katanya, keprihatinan sama juga perlu diberikan Pegawai Pendidikan Daerah, Pengetua dan Guru Besar serta Guru Penolong Kanan.

Katanya, beliau memahami tugas guru semakin bertambah dan menguruskan guru dan pelajar yang ramai.  WD MY