KENAPA PERLU GUNA BAHASA MANDARIN?

KENAPA PERLU GUNA BAHASA MANDARIN?

530
0

KUALA LUMPUR,JUN 25: MANDARIN…Tindakan balas Menteri Kewangan Lim Guan Eng menggunakan bahasa Mandarin untuk kenyataan rasmi kerajaan terus dipersoal.

Terbaharu bekas Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata, tindakan Guan Eng tersebut tidak boleh diterima sama sekali.

Jelas bekas Ketua Pemuda UMNO itu,  bahasa Malaysia atau bahasa Melayu dalam Perlembagaan telah ditetapkan sebagai bahasa kebangsaan antaranya untuk menyemai perpaduan negara melalui bahasa.

“Tindakan Kementerian Kewangan yang mengeluarkan kenyataan dalam bahasa Mandarin bukan hanya dilihat seperti memberi fokus hanya kepada pengguna bahasa tersebut tetapi juga cuba untuk mengubah norma bahasa yang diguna pakai kerajaan.

“Ini bukan hanya seolah-olah mencabar mereka yang mendukung bahasa rasmi Persekutuan tetapi juga merosakkan usaha menyatupadukan negara dengan satu bahasa bersama,” kata Khairy.

Jelas Khairy, beliau bukan berniat untuk menghalang penggunaan mana-mana bahasa lain di Malaysia kerana ia adalah hak peribadi namun Kerajaan Persekutuan perlu menjadi contoh dalam memartabatkan Bahasa Malaysia sebagai bahasa perpaduan negara.

“Jika kenyataan tersebut adalah untuk kegunaan pembaca antarabangsa sekalipun, kenapa tidak kenyataan itu dibuat dalam Bahasa Inggeris sepertimana yang dilakukan Kementerian Kewangan di awal pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan?

“Tanpa sebab munasabah dalam menggunakan bahasa Mandarin, kerisauan saya adalah tindakan ini akan terus meniup api kemarahan kepada segmen majoriti di Malaysia yang sudah sedia ada rasa tercabar sejak beberapa minggu ini,” kata Khairy.-MY WD