PUTRAJAYA, 3 April – JUAL… Kapal mewah Equanimity yang dirampas dari ahli peniagaan kontroversi Jho Low mungkin dijual dengan pemberian diskaun harga yang besar.

Sumber memberitahu The Star Online, ia bertujuan untuk menjual Equanimity tidak kurang daripada AS$ 130 juta (RM531 juta) iaitu separuh daripada kos asalnya, tetapi kerajaan mungkin akan menyelesaikan kira-kira AS$ 100 juta lagi (RM408 juta).

Jualan itu dijangka selesai pada 31 Mac lalu tetapi kerajaan tidak menemui pembeli dan pada masa sama terdapat keperluan untuk menjualnya segera kerana kos penyelenggaraan kapal itu yang tinggi.

Equanimity kini berlabuh di Markas Wilayah Laut 3 Pengakalang Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Langkawi.

Ia menelan kos sebanyak RM11 juta untuk menyelenggara kapal layar itu dalam tempoh lima bulan yang lepas.

“Pembeli yang berpotensi tidak tergesa-gesa untuk membeli kapal itu dan sedang menunggu pembelian yang baik.

“Mereka tahu kerajaan mahu membuang kapal itu secepat mungkin kerana kos penyelenggaraannya yang tinggi,” kata sumber itu.

Dipercayai banyak tawaran dibuat untuk membeli kapal itu setakat ini di antara AS$ 80 juta dan AS$ 100 juta.

Walaupun terdapat pembeli yang berpotensi dari Timur Tengah, Rusia dan Asia, tidak ada yang sanggup menawarkan harga lebih tinggi daripada harga berkenaan.

“Kerajaan perlu kembali ke mahkamah untuk batalkan harga rizab dan dapatkan arahan baru – perjanjian peribadi – untuk membolehkan rundingan terus dengan pembeli berpotensi. Tanpa perintah ini, kerajaan tidak boleh meneruskan jualan,” kata sumber itu.

Kerajaan pada mulanya menetapkan AS$ 130 juta sebagai harga jualan minimum kapal itu yang dipercayai telah dibina dengan harga AS $ 250 juta. – WD MY