KENYATAAN MEDIA PERTUBUHAN MINDA DAN SOSIAL PRIHATIN (PMSP)

Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin (PMSP) mempersoalkan kedudukan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP di Sarawak selepas mereka yang menang pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak pada tahun lepas dipilih oleh Ahli Jawatankuasa Kerja Eksekutif (CEC) yang tidak diiktiraf oleh Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Presidennya, Ramesh Rao dalam satu kenyataan berkata watikah pelantikan mereka untuk bertanding pada pilihan raya berkenaan sepatutnya tidak sah kerana jawatan tidak diiktiraf.

“Adakah kedudukan ADUN DAP di Sarawak sah?

“Memandangkan ROS mengesahkan CEC DAP dalah haram, maka orang yang menandatangani watikah calon PRN DAP juga statusnya haram,” katanya.

Pada 7 Julai lepas, ROS mengarahkan DAP untuk mengadakan semula pemilihan CEC yang baru dan sah.

Kenyatan dibuat oleh Ketua Pengarah ROS Datuk Mohammad Razin Abdullah kerana pelantikan anggota CEC sekarang dan pemegang jawatan utama parti berkenaan pada 29 September 2013 adalah tidak sah.

“Ingin ditegaskan di sini bahawa ROS menganggap DAP sebagai sebuah parti yang sah di sisi undang-undang dan setakat ini ROS tidak berniat sama sekali untuk membatalkan (pendaftaran) DAP,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Mohammad Razin, ROS berpendapat pelantikan anggota CEC serta pemegang jawatan utama hasil pemilihan pada 2013 adalah tidak sah.

“Pemilihan semula yang diadakan tersebut sepatutnya berdasarkan senarai nama perwakilan yang berhak hadir dan mengundi pada pemilihan CEC bertarikh 15 Disember 2012, iaitu melibatkan 2576 perwakilan dari 865 buah cawangan.

“Justeru, ROS mengambil pendirian supaya DAP perlu mengadakan pemilihan semula CEC baru yang sah dan telus bagi membolehkan perwakilan memilih 20 orang anggota CEC diiktiraf.

“Hanya anggota CEC yang sah dan diiktiraf sahaja boleh melantik pemegang jawatan utama yang sah dan diiktiraf mengikut Akta Pertubuhan 1966 dan Perlembagaan DAP,” katanya.

Bagaimanapun, Ramesh berkata sehingga kini DAP dan pemimpinnya dilihat seperti tidak mahu mematuhi arahan ROS walaupun sudah tiga hari DAP diarahkan mengadakan semula pemilihan.

“Jika mereka DAP masih degil dan enggan adakah pemilihan, kita desak pihak ROS ambil tindakan tegas dan jangan benarkan parti itu bertanding pada PRU14 nanti.

“Itu adalah taktik DAP untuk pancing ROS supaya benarkan DAP untuk buat pemilihan CEC DAP itu selepas berakhir PRU 14 nanti,” kata Ramesh.

Beliau berkata tindakan DAP ingkar arahan ROS ini juga menunjukkan parti pembangkang itu tidak mahu mematuhi peraturan pun di bawah Akta Pertubuhan 1966.

Ramesh Rao Krishnan Naidu
Presiden PMSP