SEOUL, 30 Sept – LANCAR…. ┬áPeluru berpandu Korea Utara dipindahkan dari bangunan roket dekat ibu negara Pyongyang, ketika negara itu dikatakan bersiap sedia melakukan tindakan provokatif baharu, lapor

Memetik sumber perisik yang enggan didedahkan identiti berkata, pegawai perisikan Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS) mengesan aktiviti pemindahan peluru berpandu dari bangunan Penyelidikan dan Pembangunan Peluru Berpandu Korea Utara di Sanum-dong dekat utara Pyongyang.

Laporan itu tidak mendedahkan bila atau ke mana ia dipindahkan.

Menurut laporan itu, peluru berpandu itu dijangka jenis Hwasong-12, jarak sederhana atau peluru berpandu rentas benua Hwasong-14.

Sumber kementerian pertahanan Korea Selatan berkata, mereka masih tidak dapat mengesahkan butiran laporan sama ada berlaku aktiviti seperti yang didakwa di kawasan terbabit.

Pada masa sama pegawai Korea Selatan menyuarakan kebimbangan terhadap ancaman Korea Utara menjelang ulang tahun penubuhan Parti Komunis negara itu pada 10 Oktober depan atau ketika China mengadakan Kongres Parti Komunis pada 18 Oktober. – WD MY