KEPALA BATAS, 6 Jan – BELANJA….. Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) membelanjakan sebanyak RM10 juta bagi membantu murid miskin di seluruh negara menerusi bantuan kelengkapan persekolahan percuma yang diagihkan menerusi program ‘Happy 2 School’ (H2S).

Presiden KP1M Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata 81,300 orang mendapat manfaat menerusi program bertujuan membantu meringankan beban keluarga murid terbabit menjelang sesi persekolahan 2018 itu.

Katanya bantuan itu diagihkan mulai Disember lepas dan dijangka selesai menjelang pertengahan Januari depan membabitkan sebanyak 78 parlimen di seluruh negara termasuk di Sabah dan Sarawak.

“Kami sudah bergerak ke seluruh negara dan sehingga hari ini seramai 65,000 murid tahun satu hingga tahun enam di 62 parlimen telah menerima bantuan pakaian seragam sekolah dan pelbagai kelengkapan serta peralatan lain termasuk beg serta alat tulis menerusi program H2S itu.

“KP1M prihatin dalam meringankan beban kewangan ibu bapa mengurus keperluan anak mereka membeli kelengkapan bagi memulakan sesi persekolahan 2018,” katanya kepada media selepas merasmikan program H2S di Parlimen Kepala Batas, hari ini.

“Bantuan itu juga membuktikan negara kita tidak bankrap seperti dakyah pembangkang, sebaliknya kerajaan pusat sentiasa berusaha membantu rakyat terutama dalam hal pendidikan,” katanya. – WD MY