KUALA LUMPUR, 15 Mac – Ditambah…… Kuota haji Malaysia ditambah kepada 30,200 jemaah bermula musim haji tahun ini, kata Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Baling berkata, kelulusan itu diperoleh ketika kunjungan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud ke Malaysia akhir bulan lalu.

“Selain kita menerima pelaburan daripada ARAMCO-PETRONAS sebanyak RM31 bilion, persetujuan juga dicapai untuk kembalikan kuota 30,200 berbanding 22,000 tiga tahun lalu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan perbahasan menjunjung titah ucapan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V di Dewan Rakyat, hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebelum ini memaklumkan, permintaan Malaysia bagi penambahan kuota jemaah haji mendapat maklum balas positif Raja Salman.

Kerajaan Arab Saudi pada bulan lalu juga mengumumkan mengembalikan kuota jemaah haji Malaysia kepada 27,900 orang untuk musim haji tahun ini berbanding 22,230 orang sejak 2013. – WD MY