KUALA LUMPUR, 8 JUN – TIKET….. Lebih 150,000 tiket kereta api masih boleh dibeli bagi mereka yang mahu kembali ke ibu negara dengan Perkhidmatan Kereta Api Elektrik (ETS) dan kereta api antara bandar KTM, selepas bercuti di kampung halaman sempena Aidilfitri.

Ketua Komunikasi Korporat Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB), Ahmad Asri Khalbi berkata tiket masih ada untuk mereka dari utara atau selatan yang ingin ke Kuala Lumpur mulai hari ini sehingga 16 Jun ini.

“Kami masih ada 152,440 tiket untuk mereka yang ingin berjalan-jalan selepas musim cuti, terutamanya dari Padang Besar ke Kuala Lumpur, Johor Bahru ke Kuala Lumpur dan Tumpat, Kelantan ke Kuala Lumpur dan sebaliknya,” katanya.

Beliau menggesa orang ramai untuk mendapatkan tiket dengan segera kerana kadar jualan tiket adalah pantas memandangkan cuti sekolah dan Hari Raya Aidilfitri berakhir hujung minggu ini.

Mereka boleh menempah tiket secara dalam talian menerusi www.ktmb.com.my atau aplikasi KTMB Mobticket yang boleh dimuat turun menerusi Google Play Store.

Tiket juga boleh dibeli menerusi perkhidmatan kaunter di 105 stesen KTMB di seluruh Semenanjung Malaysia.

Sementara itu, Ahmad Asri berkata, operasi KTMB berjalan lancar biarpun hujan lebat dalam beberapa hari lalu.

“Berdasarkan laporan hari ini, walaupun keadaan cuaca tidak menentu, kereta api tiba dan berlepas mengikut waktu yang ditetapkan tanpa sebarang gangguan,” katanya.

Beliau berkata, lebih ramai memilih KTMB untuk pulang selepas musim perayaan kerana ia menjimatkan masa dan mereka boleh mengelak kesesakan di lebuh raya yang berjam-jam lamanya.

Katanya, pihak KTMB juga memastikan setiap stesen dikawal ketat, terutama pada hari-hari puncak untuk penumpang kembali daripada cuti perayaan dengan polis ditempatkan di stesen utama seperti KL Sentral, Butterworth dan JB Sentral untuk keselamatan penumpang – WD MY