MAKLUMAT….Berikutan sambutan yang menggalakkan daripada  para pemandu teksi terhadap Kad Bantuan Teksi 1Malaysia pada  13 April, Suruhanjaya Pengangkutan AwamDarat (SPAD) ingin  memaklumkan bahawa warga pemandu tidak perlu risau kerana SPAD telah menyediakan 67,000 kad bantuan untuk mereka.

Tambahan pula, pemandu teksi diberi tempoh selama 3 bulan  (dari 16 April sehingga 16 Julai 2018) untuk mengambil kad bantuan tersebut dari pejabat-pejabat cawangan SPAD seperti  yang tertera di dalam lampiran di bawah. Segala urusan pengambilan kad ini adalah tertakluk kepada waktu pejabat dan hari-hari kelepasan am setempat. Tarikh dan tempat pengambilan untuk para pemandu di Sabah dan Sarawak akan  diumumkan dalam masa terdekat oleh pejabat Lembaga Pelesenan  Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sabah dan Sarawak.

Semua kad bantuan akan diaktifkan setelah diambil oleh pemandu  teksi dan mereka boleh membelanjakan nilai sehingga RM800 untuk pembelian petrol dan NGV di stesen-stesen Petronas di seluruh  negara.

SPAD juga ingin menjawab segala tohmahan di laman media sosial  yang mendakwa kononnya “para pemandu menjadi marah selepas diberitahu kad bantuan hanya akan diberikan selepas pilihanraya.”

Dakwaan terebut adalah palsu kerana ribuan pemandu telah mengambil  kad masing-masing selepas Kad Bantuan 1Malaysia dilancarkan oleh  YAB Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Razak pada  13 April 2018 di MAEPS, Serdang; malahan kesemua kad telah diaktifkan sebaik sahaja diambil oleh pemandu.

Jika dakwaan-dakwaan liar masih berleluasa, SPAD tidak akan  teragak-agak untuk membuat laporan polis agar penyebar-penyebar  berita tersebut disiasat oleh pihak berkuasa.

SPAD ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima  kasih kepada persatuan persatuan pemandu dan seluruh pemandu teksi yang telah meluangkan masa untuk hadir pada majlis berkenaan.

Untuk maklumat lanjut mengenai Kad Bantuan Teksi 1Malaysia, sila layari www.spad.gov.my/ms/pengusaha-kenderaan/teksi/kad-bantuan-teksi-1malaysia

MAKLUMAT TAMBAHAN 

Pengambilan Kad Bantuan 1Malaysia di pejabat-pejabat SPAD bermula

Isnin (16 April hingga 16 Julai 2018)

  • Pejabat SPAD Kelana Jaya (pada 16-18 April sila hadir di Stadium MBPJ Kelana Jaya bermula 10.00 pagi hingga 5.00 petang)
  • Pejabat SPAD Pulau Pinang
  • Pejabat SPAD Kuala Terengganu
  • Pejabat SPAD Johor Bahru

Selasa (17 April hingga 16 Julai 2018)

  • Cawangan SPAD UTC Kuantan
  • Cawangan SPAD Melaka
  • Cawangan SPAD UTC Ipoh
  • Cawangan SPAD UTC Alor Setar
  • Cawangan SPAD UTC Kota Bahru
  • Cawangan SPAD Langkawi