KUALA LUMPUR, OKTOBER 21: HAPUSKAN GRAB….Pada hari sama berlakunya kekecohan di dialog Tun Dr Mahathir Mohamad bersama pemandu teksi, bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membangkitkan semula dakwaan Pakatan Harapan (HARAPAN) berjanji untuk menghapuskan perkhidmatan pengangkutan berasaskan aplikasi seperti Grab sebelum PRU ke-14.

Ia di sebalik Mahathir ketika itu telah pun menafikan ada membuat janji seperti itu.

“Seperti yang saya nyatakan minggu lepas, janji palsu tersebar di kalangan pemandu teksi sebelum PRU ke-14 bahawa HARAPAN akan haramkan Uber dan Grab bila mereka berkuasa.

“Ia antara punca utama pemandu teksi menolak dan memburukkan kerajaan BN yang pernah banyak menolong mereka.

“Selain janji palsu, turut tersebar kononnya isteri saya adalah pemilik Grab (yang) menambah kebencian mereka. Kebenaran akhirnya muncul pagi ini,” katanya dalam hantaran di Facebook, hari ini.

Dalam satu majlis di Langkawi pagi tadi, sekumpulan pemandu teksi berteriak dan bertindak keluar daripada acara itu kerana tidak menerima penjelasan perdana menteri berkenaan Grab.

Ketika kempen PRU ke-14, Najib mengkritik Mahathir kerana menurutnya mahu mengharamkan perkhidmatan pengangkutan berasaskan aplikasi jika HARAPAN menang.-MY WD