PUTRAJAYA, APRIL 15: SURAT….Datuk Seri Najib Tun Razak menerima surat penghargaan Masjid Al-Aqsa di atas sokongan kerajaan dan rakyat Malaysia terhadap perjuangan membela rakyat Palestin dan membebaskan Masjid Al-Aqsa daripada cengkaman rejim Zionis.

Surat berkenaan disampaikan oleh Imam Besar Masjid Al-Aqsa, Sheikh Dr Ekrima Sa’eed Sabri kepada Perdana Menteri pada majlis sambutan Israk Mikraj Peringkat Kebangsaan 1439 Hijrah/2018 di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin. di sini, malam tadi.

Sheikh Dr Ekrima, yang juga bekas Mufti Palestin, dalam ucapannya, berkata, pihaknya amat menghargai sokongan dan bantuan kerajaan dan rakyat Malaysia terhadap perjuangan dalam membebaskan Masjid Al-Aqsa daripada rejim Zionis.

“Ingatan rakyat dan kerajaan Malaysia kepada peristiwa Israk Mikraj merupakan lambang kecintaan kepada Palestin dan Masjid Al-Aqsa. Kisah Israk Mikraj dirakamkan dalam al-Quran dan ini menunjukkan Al-Aqsa mempunyai hubungan rapat dengan langit dan umat Islam.

“Bagimanapun, dalam kita mengingati peristiwa Israk Mikraj, kita tidak harus lupa bahawa Al-Aqsa kini masih di bawah cengkaman rejim Zionis,” katanya.

Sementara itu, Najib, dalam ucapannya, berkata beliau mahukan sambutan ini menjadi acara tahunan di peringkat persekutuan dan negeri.

Penganjuran sambutan Israk dan Mikraj peringkat kebangsaan merupakan bukti komitmen Malaysia dalam memperjuangkan Masjid Al-Aqsa sebagai tempat ketiga paling suci bagi umat Islam, katanya.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), dalam kenyataannya, berkata, majlis ini merupakan kali pertama sambutan Israk Mikraj diadakan di peringkat kebangsaan.