WASHINGTON, 11 Mei – Lawatan Bersejarah…….Barack Obama akan menjadi Presiden Amerika Syarikat pertama melawat pusat letusan bom atom, Hiroshima semasa lawatan ke Jepun akhir bulan ini.

Lawatan Obama, disertai Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe, akan membuat lawatan simbolik itu pada 27 Mei, selepas menghadiri sidang kemuncak G7 di selatan Jepun, kata jurucakap Josh Earnest.

Rumah Putih menggambarkan lawatan itu sebagai usaha mengetengahkan komitmen AS ke arah keamanan dan keselamatan dunia tanpa senjata nuklear.

“Obama akan melawat Taman Peringatan Keamanan di bandar yang pernah hancur itu serta berkongsi pandangannya mengenai kepentingan tapak berkenaan dan peristiwa-peristiwa yang berlaku di sana,” kata pegawai kanan penasihat dasar luar Obama, Ben Rhodes.

Pengumuman itu dibuat selepas spekulasi di Amerika Syarikat dan Jepun mengatakan bahawa presiden yang juga penerima anugerah keamanan Nobel itu akan membuat lawatan ke bandar yang musnah pada hari terakhir Perang Dunia II.

Pada 6 Ogos 1945, AS menggugurkan bom atom pertama dunia di Hiroshima, membunuh lebih 140,000 orang, termasuk mereka yang terselamat daripada letupan itu tetapi meninggal dunia tidak lama kemudian akibat terdedah kepada radiasi yang teruk. – Sharini Abdulah (WD MY)

LEAVE A REPLY