KUALA LUMPUR,JULAI 21:PAKAIAN SEKOLAH… Kerajaan dicadangkan untuk mengkaji semula tatacara pemakaian pakaian seragam murid sekolah yang lebih sesuai dan praktikal.

Pengerusi Kumpulan Bertindak Ibu Bapa bagi Pendidikan (PAGE), Datin Noor Azimah Rahim, berkata sudah tiba masanya Kementerian Pendidikan dan pihak sekolah melihat perkara ini secara serius kerana ada pemakaian yang dilihat tidak bersesuaian lagi.

PENGERUSI Kumpulan Bertindak Ibu Bapa bagi Pendidikan (PAGE), Datin Noor Azimah Rahim.

Katanya jika kasut sekolah kini diarahkan untuk ditukar kepada warna hitam kerana ia lebih praktikal, begitu juga pakaian seragam sekolah yang cukup tidak sesuai dengan keadaan cuaca tempatan.

“Langkah untuk menukarkan kasut berwarna putih kepada warna hitam bagi murid sekolah adalah sesuatu yang bijak kerana mereka ini lasak dan aktiviti dilakukan itu membuat kasut mudah kotor.

“Seiring dengan perkara itu, pakaian seragam murid juga perlu dilihat juga seperti penggunaan tali leher, kot dan vest yang dipadankan dengan baju lengan panjang, sangat tidak praktikal.

“Cuaca di negara ini panas, lebih baik kita beri mereka pakaian yang lebih selesa supaya murid mampu beri tumpuan dalam pelajaran,” katanya.

Noor Azimah juga berkata, pakaian seragam yang berlebihan ini juga kadang kala membebankan murid serta pelajar.

“Ada di antara mereka digugurkan daripada menjadi pengawas kerana tidak mempunyai kot, walhal perkara itu perlu dinilai mengikut merit bukannya pakaian.

“Saya berpendapat adalah lebih murid sekolah ini diberi pakaian seragam seperti kemeja-T berkolar, warnanya pula bukan putih kerana mudah kotor atau hidupkan pakaian batik dalam kalangan kanak-kanak,” katanya.

Semalam, Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, mengumumkan pelaksanaan pemakaian kasut hitam bagi semua murid sekolah bermula tahun hadapan.

Beliau mengambil pertimbangan ibu bapa yang mengadu dan meminta supaya anak-anak mereka tidak memakai kasut putih.

Sementara itu, Presidennya, Kamarozaman Abd Razak, bersetuju dengan saranan Dr Maszleek, yang mahu semua murid diseragamkan kasut sekolahnya.

Beliau berkata, ini sekali gus memudahkan murid dan pelajar khususnya dari segi menjaga kebersihan kasut.

“Ketika ini pemakaian kasut hitam hanya bagi pengawas dan pelajar Tingkatan 6 saja, dengan penyeragaman ini pengurusan murid akan lebih mudah.

“Tempoh yang diberikan iaitu pada tahun depan juga saya fikir mencukupi bagi ibu bapa dan murid membuat persiapan.

“Bagaimanapun, ia perlu diberi kelonggaran sedikit bagi ibu bapa yang berpendapatan rendah atau miskin. Jika mereka mempunyai anak yang ramai sudah tentu membebankan, justeru beri masa jangan tergesa-gesa,” katanya.-MY WD