DUNGUN,SEPTEMBER 12:TANDINGI….PAS memutuskan untuk meletakkan calonnya bertanding dalam pilihan raya kecil (PRK) bagi menentang Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, berkata parti itu akan melihat kerusi mana yang akan dikosongkan bagi memberi ruang kepada Anwar bertanding, sebelum memutuskan untuk meletakkan calon atau tidak.

Beliau berkata, PAS tidak bimbang mengenai calon walaupun Anwar adalah calon popular dan bukan lawan yang mudah.

“Kami pernah menang dan kami pernah kalah. Kami pernah memenangi hanya satu kerusi dan kami juga berjaya membentuk kerajaan negeri.

“Kami tidak terlalu risau di mana kami akan bertanding kerana kami akan berdiri di tempat duduk di mana terdapat alasan untuk kami bertanding,” katanya

Pasar raya yang dibina dengan dana yang dikumpulkan daripada ahli PAS dan orang awam itu dijangka siap dalam tempoh dua tahun.

Abdul Hadi berkata, parti itu akan terus membuat persediaan untuk menghadapi PRK akan datang.

“Sekiranya sesuatu kerusi Parlimen itu dikosongkan untuk Anwar bertanding, PAS akan berbincang sebelum memutuskan untuk meletakkan calon.

“Jika ia adalah tempat di mana ia masuk akal untuk orang lain bertanding, kita akan melihat sama ada masuk akal untuk kita membantu mereka,” katanya.

Media melaporkan satu lagi PRK akan diadakan dalam tempoh terdekat dengan Ahli Parlimen daripada PKR akan mengosongkan kerusi untuk memberi laluan kepada Anwar bertanding, sekali gus mencapai matlamat menjadi perdana menteri menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Spekulasi menyatakan kerusi Parlimen Pandan akan dikosongkan untuk Anwar, bagaimanapun dinafikan oleh Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.

Kerusi Parlimen mana yang sepatutnya dikosongkan untuk Anwar bertanding dijangka diumumkan sekembalinya beliau dari Hong Kong, hari ini.-MY WD