Peguam Negara diminta ambil tindakan henti fitnah terhadap Agong

Peguam Negara diminta ambil tindakan henti fitnah terhadap Agong

1134
0

KOTA BHARU, JAN 4: TINDAKAN…Kerajaan negeri Kelantan meminta Pejabat Peguam Negara  mengambil  tindakan segera bagi menghentikan pengedaran berita palsu  terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, Peguam Negara perlu mengambil berat tentang apa yang beliau (Mohd Amar) gambarkan sebagai perbuatan tidak bermoral kerana ia tidak hanya melibatkan Sultan Kelantan dalam kapasiti peribadi tetapi Institusi Raja-Raja.

“Adalah menjadi tanggungjawab Peguam Negara untuk memastikan maklumat yang tidak betul tidak beredar di kalangan rakyat, “katanya, sambil menambah bahawa tiada apa yang telah dilakukan setakat ini untuk menghentikan peredaran berita palsu itu.

“Kita bercakap tentang institusi, Yang di-Pertuan Agong adalah sebuah institusi, Sultan adalah sebuah institusi,” tegasnya pada sidang akhbar selepas Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob menyampaikan ucapan Tahun Baru 2019 di sini.

Mohd. Amar mengulas mengenai khabar angin yang tersebar di media sosial mengenai Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V, sejak beberapa hari lalu.

Mohd. Amar juga berkata, bahawa sesetengah orang telah mempersoalkan apa yang dilakukan oleh Jabatan Peguam Negara sehinggalah tuduhan, berita palsu dan khabar angin beredar di media sosial.

“Malah, Peguam Negara perlu mengambil berat tentang perkara ini dan bertindak di mana ia boleh bertindak dan menyiasat apa yang perlu disiasat,” katanya.

Mohd. Amar berkata, beliau tidak menolak kemungkinan peredaran berita palsu itu dirancang untuk merosakkan imej kerajaan Kelantan.

“Semua orang tahu bahawa kerajaan negeri mempunyai  hubungan rapat dengan Yang di-Pertuan Agong. Justeru, apa-apa jua terhadap Yang di-Pertuan Agong juga boleh menjejaskan kerajaan negeri, “katanya.-MY WD