KUALA LUMPUR, 5 Jun – Hadapi….. M Younganesparan, 54, seorangĀ  Penolong Pengurus di Jabatan Pengarang, akhbar The Star, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen hari ini, atas tuduhan menerima rasuah RM20,000, pada Mei lalu.

Bagaimanapun, M Younganesparan mengaku tidak bersalah selepas tuduhan dibacakan kepadanya di depan Hakim Madhiah Harullah.

Younganesparan didakwa secara rasuah menerima suapan wang tunai berjumlah RM20,000 daripada seorang individu iaitu Mohd Emir Mavani Abdullah, 54, kononnya untuk diberikan kepada pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ia sebagai dorongan kepada SPRM untuk menyelesaikan kes individu terbabit yang disiasat SPRM.

Tertuduh melakukan kesalahan itu di Dome cafe, Lot G20 Vista Power, The Intermark Jalan Tun Razak, jam 9.15 malam, pada 30 Mei lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta SPRM 2009 yang boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan didenda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Siti Syakimah Ibrahim tidak menawarkan sebarang jaminan tetapi jika dibenarkan jaminan, pendakwaan menawarkan RM50,000.

Peguam tertuduh, G Shankar memohon supaya mahkamah membenarkan anak guamnya diikat jamin tetapi pasport diserahkan kepada mahkamah.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM30,000 dengan seorang penjamin manakala pasport diserah kepada mahkamah.

Sebutan semula kes ditetapkan pada 7 Julai depan. – WD MY