PUTRAJAYA, 19 Dis – PERGIAT…. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini berkata polis akan mempergiat operasi dan tindakan memerangi kegiatan kongsi gelap di negara ini.

Pasukan Tindakan Khas Antimaksiat, Judi dan Gengsterisme (STAGG) Bukit Aman akan bertindak mempergiat operasi mencegah dan membanteras kegiatan ini, katanya.

“Pihak polis akan terus mengambil tindakan terhadap semua kumpulan kongsi gelap…polis sedang melakukannya (perang terhadap kongsi gelap). Tiada hari tanpa operasi,” kata Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri pada sidang media.

Beliau berkata tindakan perundangan akan diambil terhadap mana-mana pertubuhan haram sama ada yang melanggar Akta Pertubuhan 1966 atau akta-akta lain.

Ahmad Zahid berkata demikian semasa mengesahkan kejadian pembunuhan seorang lelaki di stesen minyak di Jalan Sri Pelangi, Taman Pelangi, Johor, Ahad lalu berpunca daripada perselisihan dan perebutan antara dua kumpulan kongsi gelap.

Beliau berkata mangsa yang berusia lingkungan 30-an mati selepas ditikam dan dilanggar menggunakan sebuah kereta jenis BMW oleh sekumpulan empat lelaki dikenal pasti sebagai ketua kumpulan kongsi gelap.

“Pihak polis sedang giat menjejaki dan memburu keempat-empat lelaki berkenaan. Mereka tidak akan terlepas daripada tindakan polis.

“Kita yakin terdapat perselisihan antara dua kumpulan kongsi gelap tersebut. Siasatan terperinci akan dilakukan,” kata Ahmad Zahid.

Beliau berkata dalam pada itu polis bersiap siaga terhadap tindakan balas dendam kumpulan-kumpulan kongsi gelap itu.

“Polis sentiasa bersiap siaga melakukan operasi dan mengambil tindakan jika ada pembalasan antara kumpulan kongsi gelap berbeza. Itu adalah budaya mereka,” katanya. – WD MY