SUNGAI BESAR: Penyandang kerusi Parlimen Sungai Besar, Budiman Mohd Zohdi komited untuk menangani isu kebajikan petani, nelayan dan pekebun kecil di kawasan itu.

Budiman, yang sekali lagi dicalonkan untuk bertanding di kerusi Parlimen Sungai Besar, berkata beliau bersumpah untuk membantu kumpulan bersama rakyat di kawasan itu, sekiranya mandat diberikan kepada Barisan Nasional (BN) sekali lagi dalam pilihan raya.

“Kami telah memenuhi janji-janji kami dan akan terus melakukannya, demi kesejahteraan rakyat.

“Di BN, kita sentiasa mencari cara untuk membantu rakyat, termasuk petani, nelayan dan pekebun kecil,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan khas itu sambil menunggu musim menuai kepada petani di sini, hari ini.

Mengenai penggugurannya sebagai calon kerusi DUN Sungai Panjang, Budiman berkata beliau telah berkhidmat di kawasan itu selama lima tahun.

“Saya akan terus melakukan yang terbaik dan melaksanakan tanggungjawab saya untuk berkhidmat kepada rakyat di Sungai Besar.”

Datuk Imran Tamrin, seorang peguam, dinamakan sebagai calon baharu BN di DUN Sungai Panjang.

Dalam pada itu, kira-kira 2,000 petani dari Sungai Besar dan Sabak Bernam menerima bantuan bulanan sebanyak RM200 selama tiga bulan.

Budiman berkata bantuan itu adalah bukti bahawa kerajaan sentiasa prihatin terhadap kebajikan petani

Dalam Bajet 2018, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah mengumumkan bantuan khas di bawah peruntukan RM150 juta kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

Sebanyak 325,518 petani berdaftar di seluruh negara, di mana 258,839 adalah petani padi dan petani padi bukit di Sabah dan Sarawak akan mendapat manfaat daripada bantuan berkenaan.

Penerima bantuan, Mohd Eiry Mohd Kassim, 39, berkata dia bersyukur kerana terpilih menjadi penerima bantuan berkenaan.

“Saya sudah menjadi pesawah sejak berusia 14 tahun. Saya akan gunakan bantuan ini sebaik mungkin misalnya untuk membeli racun.

“Saya berterima kasih kepada kerajaan kerana membela nasib pesawah seperti kami,” katanya.-MY WD