KUALA NERUS, 6 Okt – Hari Sukan Negara……Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan merasmikan Hari Sukan Negara (HSN) Peringkat Kebangsaan di Persiaran Perdana Putrajaya, Sabtu ini.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata, lebih 30,000 rakyat pelbagai lapisan termasuk pelajar akan menyertai pelbagai program termasuk kayuhan basikal sempena HSN.

Katanya, Najib dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor serta menteri Kabinet dijangka akan menyertai senamrobik sebelum melancarkan program HSN di peringkat kebangsaan.

“Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menyasarkan lebih tujuh juta rakyat pelbagai lapisan termasuk golongan belia akan menyertai HSN di seluruh negara.

“Setakat ini urusetia Rakan Muda dan KBS sudah menerima pendaftaran lebih enam juta rakyat untuk mengambil bahagian dalam 20,000 acara disediakan sempena HSN di seluruh negara.

“Tahun lepas hanya lima juta penduduk di seluruh negara mengambil bahagian dalam 15,000 acara termasuk sukan rakyat dan pelbagai aktiviti lasak,” katanya ketika ditemui pada Majlis Kampus Rakan Muda di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) di sini, hari ini.

Mengenai program rakan muda jelajah kampus anjuran bersama KBS dan Majlis Belia Malaysia (MBM), Khairy berkata, sebanyak enam universiti di seluruh negara dipilih untuk mengadakan program itu.

Katanya, setakat ini tiga iaitu Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan UniSZA selesai menganjurkan program yang bertujuan mengetengahkan bidang digemari golongan belia terutamanya mahasiswa. – WD MY

LEAVE A REPLY