KUALA LUMPUR, 14 Julai – Ribut….. Hujan lebat dan ribut sejak kira-kira pukul 9 malam tadi menyebabkan pokok tumbang dan insiden bumbung bangunan terjatuh di beberapa kawasan di ibu negara.

Ketua Pusat Gerakan Operasi Bomba Kuala Lumpur Zamani Ismail berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan mengenai bumbung bangunan terjatuh sehingga menghempap kenderaan di parkir kediaman Alpha Villa di Wangsa Maju di sini pada pukul 10.04 malam tadi.

“Kami segera mengerahkan seramai tujuh anggota dan sebuah jentera daripada Balai Bomba dan Penyelamat Wangsa Maju ke lokasi kejadian dan tiba 10 minit kemudian,” katanya ketika dihubungi di sini malam ini.

Zamani berkata bumbung yang terjatuh ke tempat parkir telah menghempap tujuh kereta dan dua motosikal.

“Pasukan bomba bersama polis sedang mengawal keselamatan di lokasi kejadian…kerja-kerja mengeluarkan kenderaan yang terlibat dan kerja mengalihkan bumbung yang terjatuh masih dilakukan.

 

“Keadaan berjaya dikawal pada pukul 10.44 malam dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan berlaku,” katanya.

Dalam pada itu, Zamani berkata sebuah rumah yang didiami turut dihempap pokok tumbang di Kampung Segambut Luar dekat sini akibat angin ribut malam ini.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian pada pukul 10.07 malam dan segera mengarahkan lima anggota serta sebuah jentera daripada Balai Bomba dan Penyelamat Sentul ke lokasi kejadian.

“Pokok yang tumbang terlalu besar dan membahayakan penghuni rumah sekiranya kerja pemotongan pokok dilakukan.

Bagaimanapun, pasukan penyelamat telah membawa keluar semua penghuni rumah ke lokasi yang selamat dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan,” katanya. – WD MY