WASHINGTON, 22 Mac – SAH…. Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, berkata sudah tiba masanya untuk menyokong kedaulatan Israel terhadap Bukit Golan.

Israel merampas wilayah itu daripada Syria, ketika Perang Asia Barat 1967.

Di Israel, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengucapkan terima kasih kepada Trump, susulan kenyataan beliau berhubung Bukit Golan.

“Ketika Iran mahu menggunakan Syria sebagai tapak untuk memusnahkan Israel, Presiden Trump dengan berani mengiktiraf kedaulatan Israel ke atas Bukit Golan. Terima kasih Presiden Trump!” kata Netanyahu menerusi Twitter.

Pengiktirafan wilayah dipertikaikan itu menandakan perubahan dasar besar AS, seminggu sebelum Netanyahu tiba di Washington untuk bertemu Trump dan memberi ucapan kepada Jawatankuasa Hal Ehwal Awam Israel Amerika.

Israel menawan sebahagian besar Bukit Golan dari Syria dalam perang pada 1967 dan mendudukinya, tindakan itu tidak diiktiraf komuniti antarabangsa.

Netanyahu pertama kali membangkitkan kemungkinan AS mengiktiraf kedaulatannya terhadap wilayah itu adalah ketika pertemuannya yang pertama dengan Trump di Rumah Putih, pada Februari 2017. – WD MY