Puji MITI: Biar betul, pelik bin ajaib kata Najib

Puji MITI: Biar betul, pelik bin ajaib kata Najib

164
0

KUALA LUMPUR, JAN 9: PUJI MITI…. Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terkejut apabila Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) di bawah kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengeluarkan kenyataan memuji strategi MITI sejak 10 tahun lalu di bawah pentadbiran Barisan Nasional.

MITI berkata, strategi yang dilaksanakan kementerian itu sejak 10 tahun lepas terbukti berjaya menarik pelaburan swasta bernilai RM1.9 trilion dalam semua sektor ekonomi.

“Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri di bawah kerajaan PH tiba-tiba mengeluarkan kenyataan pagi ini untuk memuji kerajaan BN semasa saya Perdana Menteri.

“Biar betul. Pelik bin ajaib. PH bukan kata Malaysia sudah hancur dan semakin bankrap di bawah kerajaan BN masa saya? Kerajaan BN bukan sebuah kerajaan yang gagal? Puji pula hari ini,” kata Najib dalam Facebook.

Bernama hari ini melaporkan kenyataan MITI, walaupun pasaran pelaburan dunia mengalami kelembapan, Malaysia masih mampu mencatat pelaburan diluluskan bernilai RM197.1 bilion dalam sektor-sektor pembuatan, perkhidmatan dan utama pada 2017.

Pelaburan itu membabitkan sebanyak 5,466 projek yang dijangka berupaya mewujudkan sebanyak 139,520 pekerjaan di negara ini.

Menurut MITI, perdagangan Malaysia juga cemerlang pada 2017 apabila mencatat kadar pertumbuhan tertinggi dalam tempoh 13 tahun serta kekal kukuh pada November 2018 dengan berkembang sebanyak 3.2 peratus bagi tahun ke tahun kepada RM162.03 bilion.

Eksport turut tumbuh sebanyak 1.6 peratus tahun ke tahun kepada RM84.79 bilion pada November 2018 manakala import meningkat 5.0 peratus kepada RM77.24 bilion yang menyumbang kepada lebihan dagangan sebanyak RM7.55 bilion.

Malah, lebihan dagangan itu merupakan bagi bulan ke-253 berturut-turut sejak November 1997.

“Kerajaan BN perlu sebanyak 10 tahun untuk menarik RM1.9 trilion. Tetapi, kalah BN jika banding dengan menteri PH itu yang menggunakan masa beberapa bulan sahaja untuk menarik pelaburan asing mencecah RM1.6 trilion dari satu orang pelabur sahaja untuk buat kereta.

“Malangnya, menteri itu sudah¬†konar¬†baring. Pelaburan RM1.6 trilion itu sudah tak jadi. Yang tinggal hanya air liur,” kata Najib.-MY WD