BAGAN DATUK, 15 April — BANTU…… Pegawai dan anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) diberikan tanggungjawab untuk membantu anggota polis trafik mengawal lalu lintas semasa hari pengundian, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata cadangan itu diluluskan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Alwi Ibrahim setelah Ketua Pengarah Rela Zulkifli Abidin mengemukakan cadangan itu kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata cadangan itu diluluskan berikutan pihaknya tidak mahu kejadian provokasi pada pilihan raya umum sebelum ini berulang.

“Lalu lintas akan terus dijaga oleh polis trafik tetapi dibantu Rela. Mereka (Rela) bukan mahu ambil alih peranan polis tetapi sekadar membantu polis trafik sahaja.

“Kita tidak mahu lagi ada pihak yang menghalang kenderaan yang membawa pengundi seperti yang terjadi dalam PRU12 dan 13 lalu,” katanya semasa berucap pada Majlis sambutan Hari Rela ke-46 peringkat negeri Perak semalam.

Lebih 5,000 anggota dan pegawai Rela seluruh negeri hadir pada sambutan yang diadakan di Waterfront Bagan Datuk.

Dalam sidang media kemudiannya, Ahmad Zahid menjelaskan tidak ada istilah pengundi hantu sebagaimana didakwa sesetengah pihak kerana pengundi yang datang untuk mengundi bukan sahaja pengundi tempatan, malah juga pengundi yang tinggal di luar kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) atau Parlimen.

“Daripada laporan yang dibuat oleh pihak PDRM, kita dapati beberapa hotspot dan kawasan flash point terdapat usaha menghalang kenderaan-kenderaan pengundi untuk datang bawa pengundi.

“… maka untuk mengelak keadaan itu, kita telah minta pihak polis supaya tidak memihak, sebaliknya dengan membenarkan mereka menterjemahkan proses demokrasi, maka kita harap lalu-lintas akan berjalan dengan lancar dan tidak ada provokasi dilakukan sebagaimana PRU lalu,” katanya.

Ahmad Zahid juga berkata sumbangan anggota Rela yang merupakan benteng kedua keselamatan negara itu akan mengurangkan beban yang digalas PDRM, terutama di bahagian lalu-lintas pada hari pengundian, 9 Mei ini.

Ahmad Zahid turut menegaskan tujuan Rela menbantu kawalan lalu-lintas semasa hari pengundian bukan bertujuan mengambil peranan polis.

“Mengikut SOP (prosedur operasi standard) PDRM, setiap masa mesti ada polis trafik. Mungkin jumlah mereka sedikit berbanding jumlah kenderaan datang dan keluar, maka inilah tugas Rela membantu anggota trafik.

“Mereka tidak akan sesekali mengambil alih sepenuhnya tugas polis trafik bagi menjaga lalu-lintas,” katanya.

Justeru, Ahmad Zahid menyarankan anggota dan pegawai Rela agar keluar awal mengundi pada hari mengundi dan kemudian menyarung uniform bertugas bagi membantu polis trafik menjaga lalu-lintas. – WD MY