HULU KLANG, MAC 26:SAYA….Penyanyi terkenal, Datuk Seri Siti Nurhaliza berkongsi detik cemas apabila proses melahirkan bayinya melalui pembedahan berdepan komplikasi akibat kehilangan banyak darah.

Siti, 39, memberitahu, keadaan bagaimanapun kembali normal dengan kecekapan doktor dan petugas di pusat perubatan yang merawatnya.

“Setiap ibu mempunyai pengalaman berbeza ketika melahirkan anak. Saya pula berlaku komplikasi apabila kehilangan banyak darah akibat faktor tertentu.

“Alhamdulillah, dengan kecekapan doktor yang pantas menggantikan semula darah yang hilang menjadikan keadaan saya kembali normal.

“Seharian saya berada di wad bersalin di bawah pengawasan doktor sebelum dipindahkan ke wad biasa,” katanya pada majlis Maulid Nabi, aqiqah dan tahnik di kediamannya di Bukit Antarabangsa di sini, malam tadi.

Tambah penyanyi yang baru muncul dengam single Comel Pipi Merah ini, walaupun kesan luka akibat pembedahan masih belum sembuh, namun beliau kuatkan semangat untuk melawan kesakitan demi anak tercinta.

“Hari ketiga Siti sudah boleh berjalan. Siti cuba kuatkan semangat dan tak mahulah terlalu manjakan diri.

“Sebagai wanita, kita kena lalui situasi itu untuk dijadikan pengalaman. Sebaik saja melihat wajah anak, serta merta semua rasa sakit hilang,” kata isteri kepada tokoh korporat, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa ini.

Terdahulu, pemegang trofi Anugerah Sri Perak Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) 2012 ini menunaikan janjinya dengan mengumumkan Siti Aafiyah sebagai nama bayinya, genap seminggu selepas puteri kesayangannya itu dilahirkan

Menurut Siti, nama Aafiyah dipilih kerana ia mempunyai makna yang sangat indah dan sering disebut dalam doa.

Sepanjang minggu lalu, anak sulung Siti dipanggil Fatimah Az-Zahra yang diambil mengikut nama anakanda Nabi Muhammad.

Ketika ini, Siti sedang menjalani proses berpantang dan hanya akan kembali aktif menjelang akhir tahun ini.-MY WD