COLOMBO, 14 MEI – LAKSANA….. Pihak berkuasa Sri Lanka hari ini mengenakan perintah berkurung waktu malam di seluruh negara selepas tunjuk perasaan anti-Islam yang merebak ke tiga daerah di utara ibu negara dalam serangan balas insiden pengebom nekad semasa sambutan Easter baru-baru ini.

Sumber rasmi berkata perintah berkurung bertujuan bagi menghalang peningkatan keganasan.

Awalnya, perintah dikeluarkan di daerah Puttalam, Kurunegala dan Gampaha, berhampiran Colombo di mana penduduk diberitahu supaya tidak keluar rumah selepas tunjuk perasaan yang diketuai penduduk Kristian menyerang premis perniagaan dimiliki penduduk Islam dan masjid pada semalam dan hari ini.

“Perintah berkurung di tiga daerah akan berkuat kuasa pada jam 6 pagi hari ini manakala daerah lain pada jam 9 malam hingga 4 pagi,” kata kenyataan polis.

Polis berkata, sekali sekala terdapat insiden baling batu dan bakar motosikal dan kereta milik penduduk Islam.

Di bandar Hettipola, sekurang-kurangnya tiga kedai dibakar.

Polis dan tentera terpaksa menggunakan gas pemedih mata bagi menghalang ratusan ratusan penunjuk perasaan di enam bandar hari ini.

Polis dan tentera melancarkan beratus-ratus rusuhan di sekurang-kurangnya enam pekan awal Isnin dengan teargas.

“Terdapat unsur politik yang kuat untuk rusuhan hari ini. Ada orang yang cuba membuat modal politik daripada keadaan ini. ”

Tiada laporan segera mengenai kejadian atau tangkapan, kata polis.

Terdahulu, pihak berkuasa mengharamkan Facebook, WhatsApp dan platform media sosial lain selepas rusuhan semalaman mencengkam beberapa bandar di rantau itu termasuk Chilaw.

Kumpulan Kristian menyerang kedai-kedai milik orang Islam dalam tanda ketegangan yang semakin meningkat sejak pengebom bunuh diri jihad menyerang tiga hotel dan tiga gereja pada 21 April yang membunuh 258 orang. – WD MY