PUTRAJAYA, 15 Feb – TINDAKAN….. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memberi amaran bahawa tindakan boleh diambil terhadap artis kontroversi Namewee mengenai klip video bertema Tahun Baru Cinanya yang “Like A Dog”.

Ahmad Zahid berkata Namewee telah menyebabkan beberapa kontroversi pada masa lalu dan melarikan diri, tetapi memberi amaran bahawa pengeluar muzik mungkin tidak begitu bernasib baik kali ini.


“Individu ini (Namewee) telah melarikan diri beberapa kali sebelum ini. Saya hanya ingin mengatakan bahawa suatu hari, tindakan akan diambil terhadapnya. Ia tidak bermakna bahawa jika mereka telah menjauhkannya sebelum ini, mereka akan terlepas masa depan.


“Jangan salahkan pihak berkuasa sekiranya tindakan diambil terhadapnya.

“Saya juga bimbang ada ‘serigala tunggal’ atau organisasi tertentu yang mungkin mahu mengambil tindakan peribadi terhadap individu ini,” kata beliau di sidang media petang ini.

Terdapat panggilan oleh kumpulan, termasuk “Persatuan Aktivis Media Sosial” untuk Namewee untuk disiasat melalui klip videonya.

Pengerusi persatuan itu, Kamarudin Ahmad, berkata adegan dalam video, yang menampilkan Namewee dan beberapa penari dalam topeng anjing, dianggap provokatif kerana ia difilemkan di sekitar Masjid Putra.

Tema anjing dalam video ini bersempena dengan tahun China anjing itu.

“Negara kita adalah satu yang menekankan keharmonian. Kami menghormati perbezaan kepercayaan setiap rakyat Malaysia. Jika individu memilih untuk menjadi provokatif, maka dia tidak boleh menyalahkan pihak berkuasa apabila tindakan diambil terhadapnya, “kata Ahmad Zahid.

Terdahulu Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri, menyampaikan pemadam kebakaran kepada 612 institusi tahfiz di negara ini. – WD MY