KUALA LUMPUR, 8 Nov – JAMINAN…. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini memberi jaminan bahawa Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menghadapi masalah kesihatan di Penjara Sungai Buloh, Selangor, diberikan rawatan yang terbaik.
Katanya, pihak Kementerian Kesihatan telah mengambil langkah-langkah yang memenuhi permintaan Anwar dan keluarganya berhubung perkara itu.

“Saya ingin menyatakan bahawa rawatan yang terbaik daripada doktor pakar yang sesuai dan ‘post operation’ atau rawatan pasca pembedahan akan diberikan kepada beliau dan kita tentunya mendoakan agar selepas rawatan ini beliau akan segera sembuh.

“Kita berharap pegawai-pegawai perubatan Kementerian Kesihatan dapat memberikan rawatan yang terbaik dan pasca rawatan yang terbaik juga,” katanya semasa menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2018 peringkat dasar bagi Kementerian Dalam Negeri, di Dewan Rakyat hari ini.

Jawapan Ahmad Zahid itu disambut baik oleh Nurul Izzah Anwar (PKR-Lembah Pantai), yang juga anak kepada Anwar, yang mencelah penggulungan itu dengan mengucapkan terima kasih dan turut memohon jaminan keselamatan terhadap banduan di penjara susulan kemalangan jalan raya yang menimpa Anwar baru-baru ini.

Pada 22 Sept lalu, Anwar yang mendapat rawatan untuk masalah kesihatanya di Hospital Kuala Lumpur (HKL), terlibat dalam kemalangan jalan raya ketika dalam perjalanan dari hospital berkenaan ke Penjara Sungai Buloh.

Mengenai kemalangan itu, Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata siasatan sedang dilakukan dan tindakan akan diambil terhadap mana-mana pihak yang berkenaan sekiranya kejadian itu didapati disengajakan.

“Saya bertindak secara profesional untuk menasihatkan Yang di-Pertuan Agong, bagi memperkenankan pelantikan Mohamad Fuzi sebagai Ketua Polis Negara,” katanya. – WD MY