KUALA LUMPUR, 22 Nov – BANTUAN….. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melancarkan misi kemanusiaan Rohingya di Bangladesh.

Dengan keprihatinan syarikat berkenaan menaja misi itu, Ahmad Zahid berterima kasih kepada mereka yang tampil membantu memberi sumbangan barangan keperluan asas bagi meringankan penderitaan etnik Rohingya di Bangladesh.

Beliau turut mengumumkan, Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Seri Ronald Kiandee akan mengetuai rombongan misi kemanusiaan Rohingya ke Bangladesh yang akan berlepas ke Bangladesh, Jumaat ini.

“Beliau bersama dengan 12 lagi ahli Parlimen dari kerajaan dan pembangkang akan ke kem pelarian Kutupalong di Cox’s Bazaar, Bangladesh pada lusa ini,” katanya.

Justeru, lapan Ahli Parlimen BN dan empat daripada pembangkang mengetepikan perbezaan ideologi bagi menjayakan misi berkenaan.

Misi yang akan disertai 12 Ahli Parlimen itu akan berlepas ke Bangladesh, pada Jumaat ini.

Bantuan berupa barangan asas seberat 25 tan hasil sumbangan syarikat multinasional Halal di Malaysia akan diterbangkan ke Bangladesh untuk membantu meringankan beban ditanggung pelarian Rohingya di sana.

Sumbangan itu, sebahagian daripada inisiatif tanggungjawab sosial korporat oleh Lembaga Kemajuan Perindustrian Halal (HDC) yang dikenali sebagai ‘Misi Kemanusiaan Halal Malaysia Untuk Pelarian Rohingya di Bangladesh’.

 

Turut hadir adalah Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan, Ketua Pegawai Eksekutif HDC, Datuk Seri Jamil Bidin serta wakil syarikat penaja. – WD MY