BAGAN DATUK, 9 Sept – HENTIKAN….. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Malaysia mahu kuasa besar dunia memainkan peranannya untuk menghentikan keganasan etnik Rohingya di Rakhine, Myanmar dan menyelesaikan masalah itu.

Beliau berkata perkara itu akan disuarakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa pertemuan dengan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump di White House Selasa depan.

“Saya berbisik kepadanya (Najib) … bukan kerana kami mahu meminta kuasa besar atau Donald Trump untuk membantu tetapi kami mahu mewujudkan kesedaran.

“Kami mahu kuasa-kuasa besar melakukan sesuatu untuk memastikan perbuatan tidak berperikemanusiaan terhadap etnik Rohingya akan dihentikan dengan serta-merta,” katanya ketika berucap merasmikan sambutan ulang tahun ke-80 Sekolah Menengah Agama Al-Ulum Al-Syar’iyyah di Selekoh di sini. hari ini.

Beliau yang juga Anggota Parlimen Bagan Datuk, berkata rakyat dari semua lapisan masyarakat, tanpa mengira kecenderungan dan kepercayaan politik mereka, harus menyokong usaha kerajaan dalam menghantar misi kemanusiaan kepada pelarian Rohingya di sempadan Myanmar-Bangladesh.

Ahmad Zahid juga membantah tindakan pihak tertentu, termasuk di Malaysia, yang melabel pelarian sebagai pengganas.

“Kofi Annan (bekas Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu) telah menyatakan keperluan untuk menghentikan perbuatan ganas terhadap Rohingya kerana mereka dianggap sebagai pengganas yang didakwa.


“Ia tidak adil (untuk komuniti) dianggap atau digambarkan sebagai pengganas. Mereka hanya ingin mempertahankan diri mereka, mereka menuntut hak mereka … hak sebagai orang yang dilahirkan di negara itu, “katanya.

Ahmad Zahid berkata kerajaan Myanmar perlu membezakan antara pengganas dan rakyat biasa atau kanak-kanak.

“Tidak mungkin untuk menganggap kanak-kanak atau wanita yang tidak bersalah yang telah dibakar, dilemparkan ke sungai, dipecah dan badannya dibuang sebagai pengganas,” katanya. – WD MY