WASHINGTON, 21 Jan – Pecat…… Selepas mengangkat sumpah sebagai Presiden Ke-45 Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, memecat semua dutanya di luar negara dan tiada senarai pengganti disediakan.

Trump mengarahkan semua dutanya di seluruh dunia, yang dilantik bekas Presiden Barack Obama, meninggalkan pejabat menjelang tengah hari tanpa memberikan tempoh penangguhan.

Pasukan peralihan Trump dilaporkan berkata pada 23 Disember lalu, ‘tiada lagi pengecualian’ bagi duta untuk meminta melanjutkan perkhidmatan, selepas majlis angkat sumpah presiden, berbanding yang dilaksanakan presiden sebelum ini.

Arahan juga tertakluk kepada duta yang mempunyai anak kecil.

Bagaimanapun, kebiasaannya duta yang dilantik secara politik akan meletak jawatan pada permulaan pentadbiran baharu tetapi tanpa senarai pengganti adalah perkara baharu.

Seramai 80 duta dilantik ke sesebuah negara, agensi dan isu seperti duta bagi isu wanita global, dipecat.

Tindakan itu menyebabkan AS tidak mempunyai wakil yang disahkan Senat selama beberapa bulan, selain tiada hubungan terus dengan Trump, termasuk di negara yang mempunyai hubungan sensitif dengan AS.

Antaranya, Jerman, Britain dan Kanada, selain sekutu penting lain seperti China, India, Jepun dan Arab Saudi.

Proses bagi menggantikan duta lantikan politik oleh Kongres akan mengambil tempoh yang panjang.

Beberapa pelantikan sudah dibuat setakat ini dengan Gabenor Carolina Selatan, Nikki Hayley sebagai duta ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menggantikan Samantha Power.

Peguam yang diisytiharkan muflis, David Friedman, dilantik sebagai Duta ke Israel dan Gabenor Iowa, Terry Branstad pula menjadi wakil Trump di China.

Bekas isteri Trump, Ivana, dilaporkan meluahkan minat menjadi duta ke negara asalnya, Republik Czech. – WD MY