BAGAN DATUK, 6 Mei – Pemulihanan….. Semua Warga asing yang ditahan di negara ini selepas disyaki terbabit aktiviti keganasan akan menjalani proses pemulihan, jika terdapat keperluan berbuat demikian kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid berkata ia bagaimanapun tertakluk juga kepada persetujuan negara asal individu terbabit.

“Program ‘deradikalisasi’ (pemulihan) lazimnya hanya untuk orang Malaysia yang terbabit aktiviti keganasan.

“Tetapi jika orang asing yang menjadi pengganas dan berada di sini tidak kira apa juga jawatan disandangnya, akan diusir balik ke negara asal dan jika perlu ‘deradikalisasi’, ia boleh dilakukan,” katanya.

Beliau bercakap pada sidang media selepas majlis bersama komuniti India di Kampung Sungai Timah, Hutan Melintang di sini hari ini.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, pendirian kerajaan adalah jelas iaitu tidak mahu ada mana-mana warga asing sama ada yang bekerja atau melancong di negara ini, mempunyai agenda tertentu yang boleh menggugat keselamatan negara dan keharmonian rakyat tempatan.

Beliau juga berkata, tiga warga Turki yang ditahan baru-baru ini masih disiasat untuk mendapatkan maklumat lanjut kegiatan mereka dan sama ada memiliki rangkaian antarabangsa atau bertindak secara individu dengan rangkaian kumpulan terhad. – WD MY