AMPANG , 20 April – Ditahan….. Seramai Lima lelaki termasuk seorang wartawan dan seorang pelajar universiti, ditahan polis kerana disyaki menghasilkan dan menjual dadah jenis ganja di dua buah rumah di Bukit Antarabangsa di sini pada Selasa lepas.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya ACP Hamzah Alias berkata tangkapan dilakukan pada kira-kira pukul 9 malam selepas polis menjumpai dan merampas ganja mampat serta biskut ganja yang sudah dibakar di situ.

“Serbuan di rumah pertama menemui empat ketulan mampat disyaki ganja, tiga keping biskut ganja dan satu bekas jenis Tupperware berisi serbuk tumbuhan ganja.

“Selepas serbuan di rumah pertama seterusnya menjurus kepada rumah kedua di mana pembuatan biskut ganja itu dibuat dan (polis) mendapati 34 keping (215 gram) biskut yang dipercayai mengandungi ganja serta 1/2 keping biskut ganja bersaiz besar (29 gram),” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang Jaya di sini hari ini.

Hamzah berkata kelima-lima suspek, termasuk seorang pemastautin tetap yang berusia dalam lingkungan 24 hingga 27 tahun itu, baru berjinak-kinak membuat jualan secara dalam talian bahan terlarang itu.

Pemastautin tetap dan dua lagi suspek itu ialah penganggur.

“Mereka masih baru sahaja berjinak dalam perniagaan ini dan hasil siasatan awal kami mendapati dengan cara penjualan biskut ini merupakan trend (kaedah) terbaru untuk menjual ganja kepada pembeli,” katanya.

Dalam pada itu, hasil ujian saringan awal kencing yang dijalankan ke atas kelima-lima suspek mendapati kesemua mereka positif dadah jenis ganja ‘THC’.

Mereka ditahan reman selama tujuh hari bermula 19 April lepas dan kes itu disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952. – WD MY