KUALA LUMPUR, 24 JULAI – TAWARKAN…. Western Union, jenama global dalam merentas sempadan, wang lintas mata wang telah memperluaskan perkhidmatan pemindahan wang antarabangsa di Malaysia dengan mengintegrasikan perkhidmatannya dengan dompet bergerak Valyou, sebuah perkhidmatan yang ditawarkan oleh Valyou, anak syarikat teknologi kewangan Malaysia Telenor Group.

Kerjasama antara kedua-dua syarikat akan membolehkan pelanggan di Malaysia menghantar wang ke lokasi ejen Western Union di seluruh Bangladesh, Indonesia, Filipina, India, Vietnam, Myanmar, Kemboja, China dan Nigeria, dengan beberapa klik menggunakan dompet bergerak Valyou.

Pelanggan akan mendapat manfaat daripada pemindahan cepat dengan kedua-dua platform yang disepadukan melalui Aplikasi Pemrograman Muka (API).

Wallet dompet Valyou sangat popular di kawasan pedalaman Malaysia perkhidmatan penyambungan pada masyarakat yang kurang berkemampuan dan bermasalah kewangan. Pembiayaan dalam dana dibuat melalui lokasi pedagang Cash Out Cash di Valyou yang berjumlah 1500 dompet.

“Dengan Valyou menjadi penyedia dalam ruang dompet bergerak kiriman wang antarabangsa dengan rangkaian besar menembusi kawasan pedalaman di Malaysia; dan dengan Western Union, pemimpin global dalam pergerakan wang lintas-mata wang merentas sempadan, mempunyai sejumlah besar lokasi di negara penerima, kesatuan ini menawarkan penumpuan kemudahan bagi pengirim dan penerima, “kata ketua pegawai eksekutif Valyou Prasanna Rao.

“Kerjasama ini merupakan penggerak utama dalam memperluaskan pembayaran dana kepada rangkaian negara yang luas. Kami sentiasa didorong untuk memberikan pengalaman lancar kepada pelanggan. Hari ini, Valyou melihat sejumlah besar urus niaganya dihantar dari lokasi luar bandar di Malaysia dan ini sepadan dengan pihak penerima dengan 80% juga tinggal di kawasan pedalaman di negara mereka. Kerjasama ini menggandakan kemudahan kepada pemegang dompet Valyou dan penerima mereka, membolehkan mereka kini mengumpul dana lebih dekat ke rumah mereka, “katanya.

“Kami berdiri untuk pergerakan wang yang mudah, yang melayani warga global untuk membantu membina jambatan merentasi ekonomi, geografi dan budaya. Melalui kerjasama kami dengan Valyou, kami memenuhi keutamaan kemudahan yang diterajui oleh teknologi pelanggan kami yang sentiasa berubah dan menjangkau komuniti yang tidak berkepentingan dan tidak berkepentingan, terus memperluas akses kami di luar bandar Malaysia.

“Kami gembira dapat berkongsi wawasan tentang kehidupan yang lebih baik dan menghubungkan ekonomi global dengan Valyou,” kata Jeffrey Navarro, pengarah serantau – Filipina, Malaysia dan Brunei, Western Union.

“Kami mengalu-alukan untuk bekerjasama dengan Western Union kerana perkongsian ini merangkumi visi Valyou dan Western Union untuk menggalakkan kemasukan kewangan yang lebih besar melalui perkhidmatan dompet mudah alih yang didayakan secara digital. Kami mempunyai matlamat yang jelas untuk menggalakkan pengiriman wang secara rasmi dan kami mahu meneruskannya melalui perkongsian, “tambah Prasanna. – WD MY