PUTRAJAYA, 9 Jan – AJARAN SESAT….. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata 17 kumpulan ajaran sesat dan menyeleweng dikenal pasti telah muncul di negara ini pada tahun lepas.

Ahmad Zahid berkata di negeri Selangor pula, laporan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menunjukkan sebanyak 19 daripada keseluruhan 39 kumpulan yang direkodkan masih lagi bergiat aktif.

Bagaimanapun, katanya hasil usaha komited dan konsisten daripada Jais dan agensi yang berkaitan, sebanyak 246 tangkapan berhubung ajaran sesat telah dijalankan tahun lepas, meningkat berbanding hanya 31 tangkapan pada 2016.

“Inilah gambaran kesungguhan kerajaan dengan kerjasama agensi yang berkaitan bagi memastikan usaha memartabatkan institusi Ahli Sunnah Wal Jamaah dalam amalan Islam di Malaysia.

“Kita serius menangani ancaman ajaran sesat,” katanya.

Ahmad Zahid berkata dalam ucapan pada Multaqa Dakwah dan Pemikiran Islam, Majlis Perundingan Islam (MPI) hari ini.
​​​​​​​
Pada multaqa itu, Ahmad Zahid yang juga Pengerusi MPI, turut mengumumkan pelantikan bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Ketua Kluster Ekonomi MPI yang baharu, menggantikan Tan Sri Muhammad Ali Hashim yang meninggal dunia pada Oktober tahun lepas.

Sementara itu, Ahmad Zahid menyarankan agar peranan ulama’ dan umarak (pemimpin) terus diperkasakan terutama dalam berhadapan ancaman terhadap pemikiran umat Islam yang hadir dalam pelbagai bentuk.

Katanya antara serangan tersebut adalah dalam bentuk meragukan ajaran-ajaran Islam yang telah thabit (berlandaskan hadis sahih) melalui fahaman relativisme, pentafsiran semula nas-nas agama dan menggalakkan ijtihad-ijtihad (penyelidikan) baharu.

“Serangan terhadap pemikiran umat Islam juga datang melalui tindakan sesetengah pihak mengangkat sisi praktikal sosiologi melalui fahaman pluralisme, hubungan rentas agama serta aktiviti-aktiviti yang meraikan hak-hak golongan yang dikatakan didiskriminasi seperti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT),” katanya.
​​​​​​​
Pada multaqa kali keempat yang dihadiri 600 peserta itu, Ahmad Zahid turut menerima resolusi daripada Kluster Dakwah dan Kluster Pemikiran Islam MPI.

Beliau berkata resolusi tersebut yang antara lain menyentuh mengenai cabaran pemikiran umat Islam, tidak seharusnya hanya tinggal di atas kertas, tetapi harus dilaksanakan dengan penuh iltizam bukan sahaja oleh kerajaan, malah oleh ulama’ dan badan bukan kerajaan (NGO) terlibat. – WD MY